Graventoren en getijdenmolen

Graventoren

Kasteelstraat, 9150 Kruibeke

De Graventoren is van april tot en met eind september open op zaterdag en zondag in de namiddag. De getijdenmolen is in de zomerperiode elk weekend open voor bezoek.

Wat is er te doen?

De Graventoren is van april tot en met september te bezoeken. Bovenaan heb je een uniek 360° uitzicht over de streek van Rupelmonde. De getijdenmolen is in diezelfde periode alle maaldagen * en elk weekend open voor bezoek onder leiding van een gids. Begeleid bezoek regelen? Klik hier! 

Uitzonderlijk kan je nog tot juni proeven van kunst en cultuur in de getijdenmolen. Kunstenaar Wim Wauman tovert de ruimte om tot het ‘Blauwhaus Wonderzoekscentrum’. Curieus naar meer? Klik dan hier!

* Alle data zijn onder voorbehoud. De gemeente kan maalmomenten steeds annuleren indien er volgens weersvoorspellingen kans is op veel regen en overstromingsgevaar.

Gerardor Mercatus

Praktisch

De Graventoren is van april tot en met eind september open op zaterdag en zondag in de namiddag tussen 13 en 17 uur. In de zomerperiode zijn er iedere laatste zondag van de maand gratis gidsbeurten om 14 uur en 15.30 uur.
De getijdenmolen is in de zomerperiode elk weekend open voor bezoek, al dan niet onder leiding van een gids. Tijdens de wintermaanden is de molen gesloten.

media:bynder:81e998db-5784-436d-b4e8-d9326681f100
media:bynder:e9334123-82f6-436d-86f8-7206ba222e39

De geschiedenis van de Graventoren en getijdenmolen

De Graventoren is gebouwd op de ruïne van een waterburcht uit de 12de eeuw, opgericht door de graven van Vlaanderen. Het kasteel vormde lang de achtergrond van verschillende his­torische terechtstellingen en gevangenisstraffen. Ook Mercator zat er gevangen na beschuldiging van ketterij.

De getijdenmolen werd in 1517 een eerste keer gebouwd en na een brand in 1567 heropgebouwd. Er werd rogge, boomschors en tarwe mee gemalen. In 1996 werd de molen een laatste keer gerestaureerd.

Veelgestelde vragen

Kan ik de Graventoren en getijdenmolen bezoeken in hun huidige staat?

De Graventoren en getijdenmolen worden gerenoveerd in 2025, maar u kan ze ook nu al bezoeken. Beide erfgoedparels zijn te bezoeken tussen april en eind september, telkens op zaterdag- en zondagnamiddag tussen 13 en 17 uur. Meer info over een (gegidst) bezoek bij Toerisme Kruibeke.

 

Kan ik de getijdenmolen ook bezoeken terwijl ze in werking is?

De molen in Kruibeke is de enige nog werkende getijdenmolen in Vlaanderen. Dankzij het tij van de Noordzee maalt hij het graan tot meel. Binnenkort kan u de molen ook bezoeken tijdens deze maalmomenten. Meer informatie bij Toerisme Kruibeke.

Andere vragen?

Heb je nog andere vragen over de Graventoren en getijdenmolen? Projectleider Sam Versele staat klaar om ze te beantwoorden.

 

Je contactpersoon