Informatie voor bezoekers

Sint-Godelieveabdij
Ons eeuwenoud erfgoed heeft een toekomst. Toerisme Vlaanderen zoekt samen met alle betrokkenen een nieuwe bestemming voor enkele bijzondere erfgoedplekken. Ontdek hier meer over het verleden, het heden en de toekomst van deze sites.

Samen herbestemmen

Onder de noemer Samen Herbestemmen blazen we kloosters, abdijen, kastelen en andere erfgoedparels nieuw leven in. Dat doen we met oog voor de geschiedenis en gedragen door de ideeën van alle betrokkenen.

Tijdelijke invullingen en evenementen

Misschien is er wel zo’n plek in jouw buurt! Tijdens de herbestemmingstrajecten experimenteren we met tijdelijke invullingen en evenementen. Zo leren we welke activiteiten goed passen bij welke erfgoedparels. Ontdek meer in onze agenda .

Onze locaties

Het Kasteel van Poeke
Het verhaal van dit rococokasteel in Aalter gaat terug tot de 12de eeuw. Zijn lichtroze gevels en bosrijk park doen het tot op vandaag schitteren.
Kasteelpark Vilain - Kasteel van Leut
Dit eeuwenoude domein draagt de naam Vilain XIIII, naar de fascinerende familie die er in de 19de eeuw woonde. Een pareltje langs de Maas.
Graventoren Rupelmonde
Een statig restant van een 12de-eeuwse waterburcht én de enige nog werkende getijdenmolen van Vlaanderen.
Rubenskasteel
Deze plek overspant 1.000 jaar geschiedenis en het kasteel was jarenlang het buitenverblijf / lusthof voor Vlaamse Meester Peter Paul Rubens.
Loodswezen Antwerpen
Ruim 100 jaar was het Loodswezen het kloppend hart van de Antwerpse haven. Dit eind 19de-eeuwse gebouw blijft een baken aan de oevers van de Schelde.
Abdij van Maagdendale Oudenaarde - Cycling hub
De Cisterciënzerinnen namen al in de 13de eeuw hun intrek in deze abdij in Oudenaarde. Ze blijft ook vandaag een historisch landmark aan de Schelde.

Aankomende evenementen

Schellekesfeesten 2023
Vzw Het Schelleke en Rupelmonde vieren 75ste editie van de Schellekesfeesten op het Mercatoreiland. Op het programma: mix van volksvermaak, folklore, muziek.