Graventoren en getijdenmolen

Kruibeke
Graventoren
Het statige restant van de 12de-eeuwse waterburcht en de enige nog werkende getijdenmolen van Vlaanderen maken sinds 2023 deel uit van het ambitieuze project ‘Mercator 2025’. Ook onderdeel van het dit project zijn het Mercatormuseum in Sint-Niklaas, dat een facelift krijgt, en het intellectuele erfgoed van Rupelmonds cartograaf Gerard Mercator, die de status van Vlaamse Meester krijgt.
DSC05099-2
De Graventoren is van april tot en met september toegankelijk. Bovenaan heb je een uniek 360° uitzicht over de streek van Rupelmonde.
getijdenmolen Rupelmonde
De Graventoren en getijdenmolen krijgen een nieuwe toekomst en daarover mag iedereen meedenken.

Ontdek de Graventoren en getijdenmolen als nooit tevoren

In samenwerking met Toerisme Vlaanderen lanceert VRT haar nieuwe app VRT PodWalks. De podwalk over de Graventoren en getijdenmolen richt zich op het nalatenschap van cartograaf Gerardus Mercator. Hij werd geboren in Rupelmonde en bracht hier een belangrijk deel van zijn jeugd door. Maar wie was hij eigenlijk? En welke impact had dit dorp op zijn leven en werk? Arnout Hauben vertelt het je in deze podwalk.

VRT-PODWALKS
DSC05147-2

OPROEP: Ondernemers en creatievelingen, maak u bekend!

Heb jij een leuk idee of zin om iets cultureels/muzikaals te organiseren op onze site? Laat van je horen!
 

TVLRupelmonde_21 © Jan Crab

Kunst in de molen

Uitzonderlijk kan je tijdelijk proeven van kunst en cultuur in de getijdenmolen. Kunstenaar Wim Wauman tovert de ruimte om tot het ‘Blauwhaus Wonderzoekscentrum’. Curieus naar meer? Klik dan hier!

Mercator 2025

Behalve historische monumenten herbestemmen, wil Toerisme Vlaanderen ook van intellectueel erfgoed een toeristische troef maken. In dit geval de invloed van een van ’s werelds grootste cartografen, Gerard Mercator, die in 1512 in Rupelmonde werd geboren. Hij bracht er ook zijn jeugd door en kreeg zijn opleiding aan de Universiteit van Leuven (KUL). In 2025 zal het exact 600 jaar geleden zijn dat die werd gesticht. Mercator wordt een van de centrale figuren tijdens de festiviteiten.

Daarnaast krijgt ook het Mercatormuseum in Sint-Niklaas een heropwaardering met de steun van Toerisme Vlaanderen. Bezoekers kunnen er vanaf 2025 opnieuw kennismaken met de intellectuele erfenis van de Vlaamse Meester.

TVLRupelmonde_28 © Jan Crab

Aankomende evenementen

Jazzconcert in de getijdenmolen
Contrabassist Fre Madou vult op vrijdag 7 juni (volzet) en vrijdag 21 juni de getijdenmolen met jazz. Zin om erbij te zijn?
VRT-PODWALKS-37
VRT en Toerisme Vlaanderen slaan de handen in elkaar voor een nieuwe app die een unieke en verhalende manier van wandelen in Vlaanderen introduceert.

Meewerken?

Wil je graag meewerken aan de toekomst van deze prachtige locatie?

TVLRupelmonde_126 © Jan Crab