Graventoren en getijdenmolen

Kruibeke
Graventoren
Het statige restant van de 12de-eeuwse waterburcht en de enige nog werkende getijdenmolen van Vlaanderen maken vanaf 2023 deel uit van het ambitieuze project ‘Mercator 2025’. Ook deel van het dit project zijn het Mercatormuseum in Sint-Niklaas dat een facelift krijgt, en het intellectuele erfgoed van Rupelmonds cartograaf Gerard Mercator. Die wordt verheven tot status van Vlaamse Meester.
Graventoren Rupelmonde
De Graventoren is van april tot en met september toegankelijk. Bovenaan heb je een uniek 360° uitzicht over de streek van Rupelmonde.
Getijdenmolen Rupelmonde
De Graventoren en getijdenmolen krijgen een nieuwe toekomst en daarover mag iedereen meedenken.
Rupelmonde

Iets organiseren?

Heb je een goed idee voor een tijdelijke invulling van de Graventoren en de getijdenmolen? Of ben je een lokale ondernemer en zou je er graag een initiatief op poten zetten? Laat het weten aan projectleider Sam Versele via mercator@toerismevlaanderen.be.

Mercator 2025

Behalve historische monumenten herbestemmen, wil Toerisme Vlaanderen ook van intellectueel erfgoed een toeristische troef maken. In dit geval de invloed van een van ’s werelds grootste cartografen, Gerard Mercator, die in 1512 in Rupelmonde werd geboren. Hij bracht er ook zijn jeugd door en kreeg zijn opleiding aan de Universiteit van Leuven (KUL). In 2025 zal het exact 600 jaar geleden zijn dat die werd gesticht. Mercator wordt een van de centrale figuren tijdens de festiviteiten.

Daarnaast krijgt ook het Mercatormuseum in Sint-Niklaas een heropwaardering met de steun van Toerisme Vlaanderen. Bezoekers kunnen er vanaf 2025 opnieuw kennismaken met de intellectuele erfenis van de Vlaamse Meester.

Rupelmonde

Aankomende evenementen

Meewerken?

Wil je graag meewerken aan de toekomst van deze prachtige locatie?

Rupelmonde