Veelgestelde vragen

Kasteel van Poeke

Bezoekers

Kan ik het kasteel gegidst bezoeken?

Groepen kunnen een gegidste rondleiding in het kasteel boeken. Het is helaas niet mogelijk om individueel aan te sluiten bij een al bestaande groep. Een gegidst bezoek vraag je aan bij een van onderstaande partners:

Mag mijn hond vrij loslopen op het domein?

Er is een grote hondenlosloopweide waar uw hond zich helemaal kan uitleven. Op de rest van het domein moet de hond aan de leiband. Zo vermijden we dat de dieren die er leven schrikken of achterna worden gezeten, en dat alle bezoekers zich op hun gemak kunnen voelen in en rond het Kasteel van Poeke.

Buurtbewoners

Mag mijn hond vrij rondlopen op het domein?

Er is een grote hondenlosloopweide waar uw hond zich helemaal kan uitleven. Op de rest van het domein moet de hond aan de leiband. Zo vermijden we dat de dieren die er leven schrikken of achterna worden gezeten, en dat alle bezoekers zich op hun gemak kunnen voelen in en rond het Kasteel van Poeke.

Ondernemers

Is het kasteel te huren voor evenementen?

Dat kan, zowel voor tijdelijke als permanente activiteiten. Geïnteresseerde organisaties of ondernemers kunnen contact opnemen met Toerisme Vlaanderen.
Mail een korte omschrijving van je plannen naar kasteelvanpoeke@toerismevlaanderen.be.

Mag ik met de auto op het terrein?

Het domein is in de eerste plaats een wandelpark. Motorvoertuigen zijn er niet toegelaten. Je kan je wagen parkeren aan het koetshuis, in de Poekedorpstraat of aan het dorpsplein aan de kant van de sportterreinen van Lotenhulle. Enkel wie komt laden en/of lossen mag na toestemming het domein op rijden. Die toelating kan je aanvragen via kasteelvanpoeke@toerismevlaanderen.be.
Met de fiets mag je wel op het domein, maar dan enkel op het fietspad tussen de poort aan Lotenhulle en de fietsparking aan het koetshuis.

Ik heb nog andere vragen. Waar kan ik daarmee terecht?

Met alle andere vragen kan je terecht op kasteelvanpoeke@toerismevlaanderen.be

Graventoren en getijdenmolen

Bezoekers

Kan ik de Graventoren en getijdenmolen bezoeken in hun huidige staat?

De Graventoren en getijdenmolen worden gerenoveerd in 2025, maar u kan ze ook nu al bezoeken. Beide erfgoedparels zijn te bezoeken tussen april en eind september, telkens op zaterdag- en zondagnamiddag tussen 13 en 17 uur.
Meer info over een (gegidst) bezoek bij Toerisme Kruibeke.

Kan ik de getijdenmolen ook bezoeken terwijl ze in werking is?

De molen in Kruibeke is de enige nog werkende getijdenmolen in Vlaanderen. Dankzij het tij van de Noordzee maalt hij het graan tot meel. Binnenkort kan u de molen ook bezoeken tijdens deze maalmomenten.
Meer informatie bij Toerisme Kruibeke.

Ondernemers

Ik wil een project/evenement organiseren. Kan dat?

Tot de renovatie van de Graventoren en getijdenmolen in 2025 zijn er mogelijkheden voor pop-up concepten op deze site.
Meer informatie bij projectleider Sam Versele - mercator@toerismevlaanderen.be

Ik heb nog andere vragen. Waar kan ik daarmee terecht?

Met alle andere vragen kan je terecht op mercator@toerismevlaanderen.be

Rubenskasteel

Bezoekers

Kan ik het domein bezoeken?

Het domein is voor de individuele bezoeker enkel toegankelijk indien er pop-up activiteiten worden georganiseerd. Meer info is hier te vinden.

Buurtbewoners

Wat komt er in het Rubenskasteel?

Het Rubenskasteel wordt een bruisende plek met een belevingspark en -centrum gewijd aan Rubens, meeting- en congresfaciliteiten, een brasserie, een gastenverblijf en vergaderruimtes voor lokale verenigingen en ondernemingen. Meer informatie via deze link.

Hoe kan ik op de hoogte blijven?

Je kan je inschrijven op de nieuwsbrief of mailen naar rubenskasteel@toerismevlaanderen.be.

Ondernemers

Kan ik een event organiseren?

Ja zeker, meer info is hier te vinden.

Kan ik als ondernemer participeren in de toekomst van de sites?

Dat kan zeker. Meer informatie is te vinden via deze link.

Kan ik nog nieuwe voorstellen doen voor de nieuwe invulling van het Rubenskasteel?

 Indien het voorstel in de lijn ligt van wat momenteel op tafel ligt, horen we het graag. Voorstellen mailen naar rubenskasteel@toerismevlaanderen.be.

Erfgoedeigenaars

Ik wil graag op de hoogte blijven van dit herbestemmingsproject. Hoe kan dat?

Je kan de vooruitgang van dit project volgen op deze pagina. .Daarnaast kan je je ook inschrijven om updates te ontvangen via e-mail. Dat kan hier.

Ik heb nog andere vragen. Waar kan ik daarmee terecht?

Met alle andere vragen kan je terecht op rubenskasteel@toerismevlaanderen.be of vul het contactformulier in.

Sint-Godelieveabdij en Minderbroeders Kapucijnenklooster

Bezoekers

Kan ik de Sint-Godelieveabdij en het Minderbroeders Kapucijnenklooster bezoeken?

Bezoeken aan of rondleidingen in de abdij zijn voorlopig niet mogelijk. De boomgaard is wel geopend voor bezoek, nog tot eind 2023. Het klooster dient momenteel als tijdelijke opvang voor Oekraïense vluchtelingen en is evenmin toegankelijk voor het publiek. Daarna start de restauratie van deze erfgoedparels. Het einde van de werken en openstelling van de abdij is voorzien in 2026. De timing van de herbestemming van het klooster is nog niet helemaal duidelijk.

Buurtbewoners

Ik wil me graag inzetten als vrijwilliger. Hoe doe ik dat?

We maken nu al werk van de nieuwe moes-, kruiden- en bloementuin van de abdij. Heb je groene vingers en goesting om deel uit te maken van de gemeenschap die zich straks over de tuin ontfermt, laat het ons weten via detuinvanheden@toerismevlaanderen.be.

Wat is de toekomstige invulling van de Sint-Godelieveabdij?

De toekomstige invulling van de Sint-Godelieveabdij bestaat uit 8 sterke concepten waarin de voormalige functies van de abdij weerspiegeld worden en een hedendaagse invulling krijgen.

Wat is de toekomstige invulling van het Minderbroeders Kapucijnenklooster

Het Minderbroeders Kapucijnenklooster wordt een betekenisvolle gemeenschapsplek met evenementenruimte, internaat en jeugdlogies, en open tuin.

Kan ik nog input geven voor het nieuwe toekomstperspectief van beide sites?

De participatieve rondes zijn reeds afgelopen, maar we blijven open staan voor feedback op de toekomstconcepten die gerealiseerd zullen worden.

Ondernemers

Kan ik deze site afhuren voor een project of evenement?

Het klooster biedt momenteel opvang aan Oekraïense vluchtelingen en de abdij wordt gerestaureerd. Het is dus niet mogelijk om ze nu af te huren.

Kan ik als ondernemer participeren in de toekomst van beide sites?

In het voorjaar van 2024 stellen we voor de Sint-Godelieveabdij de functies open waarvoor we ondernemers zoeken. Geïnteresserde ondernemers kunnen zich vanaf dan aanmelden. Voor het Minderbroeders Kapucijnenklooster is hier nog geen exacte timing voor.

Kan ik nog nieuwe voorstellen doen voor dit pilootproject?

Dat kan. Als ze passen binnen de uitgetekende toekomstconcepten die nu op tafel liggen.

Wat is de meerwaarde van het herwaarderings- en herbestemmingstraject voor mezelf als ondernemer?

Binnen de filosofie van Reizen naar Morgen kan je als ondernemer je bedrijfsactiviteit een inhoudelijk meerwaarde geven die verder gaat dan louter economisch rendement.

Erfgoedeigenaars

De site krijgt een nieuwe invulling. Waar vind ik meer info over de herbestemming en het toeristisch traject?

De invulling gebeurt via een uitgebreid participatietraject, waarin alle stakeholders worden betrokken. Meer informatie over de verschillende fases vind je op deze tijdlijn.

Algemeen

Kunnen we de bevindingen van dit pilootproject raadplegen?

In de loop van 2023 volgt er een uitgebreide publicatie om de bevindingen uit dit leerproces te delen. In afwachting daarvan kan je met je vragen terecht bij detuinvanheden@toerismevlaanderen.be

Ik heb nog andere vragen. Waar kan ik daarmee terecht?

Met alle andere vragen kan je terecht op tuinvanheden@toerismevlaanderen.be

Smaakhaven

Buurtbewoners

Wat is de Smaakhaven?

De Smaakhaven wordt een culinair centrum, het hoofdkwartier van gastronomisch Vlaanderen. Het wordt een open huis waar Vlaanderens culinaire ondernemers hun kennis en innovatieve geesten kunnen tonen. Je zal er workshops, kooklessen en degustaties kunnen volgen. Tegelijk wordt het een evenementenlocatie: opnames van kookprogramma’s, gastronomische evenementen... Daarnaast zal je er ook Vlaamse kwaliteitsproducten kunnen kopen. De Smaakhaven wordt een uitstalraam voor Vlaanderens rijke eet-, drink- en tafelcultuur.

Waarom zet Toerisme Vlaanderen een culinair centrum op?

Vlaanderen wil zich met de Smaakhaven nog sterker profileren als regio van culinaire tradities en innovatie, en net zoals in San Sebastian, Dijon en Ede een vaste thuishaven creëren voor de promotie en ondersteuning van haar eet- en drinkcultuur. Toerisme Vlaanderen wil de Vlaamse culinaire troeven tonen aan fijnproevers uit alle hoeken van de wereld en ondersteuning bieden aan onze culinaire ambassadeurs.

Welke rol speelt Toerisme Vlaanderen in dit project?

De Vlaamse regering voorziet 38 miljoen euro aan de stad Antwerpen voor de herbestemming van het Loodswezengebouw tot Smaakhaven. Toerisme Vlaanderen leidt de verdere uitwerking in goede banen.

Wanneer opent de Smaakhaven de deuren?

De opening is voorzien voor 2028. Volg alle updates op deze pagina.

Op wie is de Smaakhaven gericht?

De Smaakhaven is er voor iedereen met een passie voor eten, drinken en tafelen. Zowel doorgewinterde culinaire professionals als liefhebbers.

Ondernemers

Wie zal de Smaakhaven uitbaten?

Dat is nog niet bekend. Toerisme Vlaanderen zoekt op dit moment naar de geschikte exploitant.

Is de Smaakhaven af te huren voor projecten en evenementen?

Eens de Smaakhaven de deuren heeft geopend, zal het ook mogelijk zijn om tijdelijke projecten te organiseren. Daarover binnenkort meer informatie.

Ik heb nog andere vragen. Waar kan ik daarmee terecht?

Met alle andere vragen kan je terecht op smaakhaven@toerismevlaanderen.be

Kasteel van Leut

Bezoekers

Kan ik het kasteel bezoeken?

Het Kasteel van Leut is voorlopig alleen tijdens de zomermaanden te bezoeken. Dat geldt zowel voor individuen als groepen.

Kan ik het kasteel bezoeken met een gids?

Er zijn momenteel geen gegidste bezoeken mogelijk in het Kasteel van Leut zelf. Het park rond het kasteel kan je wel bezoeken. Rivierpark Maasvallei organiseert maandelijks excursies in het kasteelpark. Meer info en reserveren kan via deze link.

Is er horeca op het domein?

Op het kasteeldomein vind je het pop-upconcept Bar Veertien. Meer informatie en openingsuren via www.barveertien.be

Is het kasteel toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens?

In de huidige situatie is dat niet het geval. Bij de herbestemming en renovatie wordt daar zoveel mogelijk rekening gehouden.

Kan ik mijn elektrische fiets of auto opladen op het kasteeldomein?

In de huidige situatie is dat niet mogelijk. Bij de herbestemming en renovatie wordt daar rekening mee gehouden.

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Er zijn voldoende parkeerplaatsen voorzien op en rond het domein.

Buurtbewoners

Kan ik een feest of evenement organiseren in het kasteel?

Feesten of commerciële evenementen kunnen in principe niet. Aanvragen worden enkel in overweging genomen als het evenement bijdraagt tot het herbestemmingsscenario van het kasteeldomein. Zo is er in de zomer van 2023 de tijdelijke pop-up Bar Veertien (www.barveertien.be). De uitbaters kijken graag wat mogelijk is.

Kan ik trouw- of communiefoto's laten nemen in het kasteel?

In het kasteel kan dat voorlopig niet. In het kasteelpark of op het middenplein kan dat wel, mits aanvraag. Contacteer kasteelvanleut@toerismevlaanderen.be voor meer informatie.

Ondernemers

Kan ik een commercieel evenement organiseren op het kasteeldomein?

Commerciële activiteiten worden enkel in overweging genomen als ze bijdragen tot het herbestemmingsscenario van het kasteeldomein. Het je een voorstel? Mail dan naar kasteelvanleut@toerismevlaanderen.be.

Erfgoedeigenaars

Ik wil op de hoogte blijven van het verdere verloop van dit herbestemmingsproject. Hoe kan dat?

U kan de vooruitgang van dit project volgen op deze pagina. Daarnaast kan u zich ook inschrijven om updates te ontvangen via e-mail. Dat kan hier.

Ik heb nog andere vragen. Waar kan ik daarmee terecht?

Met alle andere vragen kan je terecht op kasteelvanleut@toerismevlaanderen.be

Cycling Hub

Buurtbewoners

Wanneer starten de werken?

De renovatiewerken starten ten vroegste in 2026.

Wanneer is de Cycling Hub klaar?

De opening is voorzien voor 2028.

Hoe kan ik op de hoogte blijven?

Je kan de vooruitgang van dit project volgen op deze pagina. Daarnaast kan je je ook inschrijven om updates te ontvangen via e-mail. Dat kan hier.

Wat valt er te beleven in de Cycling Hub?

Dit zal de komende jaren verder vormgegeven worden.

Wat gebeurt er met het huidige Centrum Ronde van Vlaanderen?

Zodra de Cycling Hub klaar is, vervangt die het huidige Centrum Ronde van Vlaanderen. Tot die tijd blijft het Centrum Ronde van Vlaanderen open.

Erfgoedeigenaars

Ik wil graag op de hoogte blijven van dit herbestemmingsproject. Hoe kan dat?

U kan de vooruitgang van dit project volgen op deze pagina. Daarnaast kan u zich ook inschrijven om updates te ontvangen via e-mail. Dat kan hier.

SVG

Geen antwoord gevonden op je vraag?