Informatie voor buurtbewoners

De Sint-Godelieveabdij is een historische site en beschermd monument met drie binnentuinen, gelegen tussen het station en ‘t Zand.
Ons eeuwenoud erfgoed heeft een toekomst. Toerisme Vlaanderen zoekt samen met alle betrokkenen een nieuwe bestemming voor enkele bijzondere erfgoedplekken. Ontdek op deze website meer over het verleden, heden en de toekomst van deze plekken.

Samen herbestemmen

Vlaanderen zit boordevol erfgoed. Die weelde is zowel een steunpilaar van onze geschiedenis als een fundament voor onze toekomst. De verhalen van die bijzondere erfgoedplekken willen we blijven vertellen, ook al verloren heel wat kloosters, abdijen, kastelen … ondertussen hun originele functie. Onder de noemer Samen Herbestemmen zoekt Toerisme Vlaanderen, samen met alle betrokkenen, naar een hedendaagse invulling voor ons eeuwenoud erfgoed.

Reizen naar Morgen

Die zoektocht verloopt volgens de filosofie van Reizen naar Morgen . We vertrekken vanuit de positieve kracht van toerisme. Die draagt bij aan een florerende, duurzame toekomst en biedt een meerwaarde aan de plek zelf, de bezoekers, de lokale gemeenschap en de economie. Om dat evenwicht te bewaren, hebben alle betrokkenen een stem in het herbestemmingstraject.

Onderzoek, overleg en experiment

Participatie staat centraal in het herbestemmingstraject. We nemen de tijd om de ziel van deze erfgoedplekken te doorgronden, de historische en maatschappelijke troeven te leren kennen en een helder beeld te krijgen van de nodige restauratiewerken. Bovendien luisteren we aandachtig naar de plannen en dromen van alle betrokkenen. We nodigen erfgoedeigenaars, buurtbewoners, bezoekers en ondernemers uit om hun ideeën te delen.

Rubenskasteel

Onze locaties

Het Kasteel van Poeke
Het verhaal van dit rococokasteel in Aalter gaat terug tot de 12de eeuw. Zijn lichtroze gevels en bosrijk park doen het tot op vandaag schitteren.
Kasteelpark Vilain - Kasteel van Leut
Dit eeuwenoude domein draagt de naam Vilain XIIII, naar de fascinerende familie die er in de 19de eeuw woonde. Een pareltje langs de Maas.
Graventoren Rupelmonde
Een statig restant van een 12de-eeuwse waterburcht én de enige nog werkende getijdenmolen van Vlaanderen.
Rubenskasteel
Deze plek overspant 1.000 jaar geschiedenis en het kasteel was jarenlang het buitenverblijf / lusthof voor Vlaamse Meester Peter Paul Rubens.
Loodswezen Antwerpen
Ruim 100 jaar was het Loodswezen het kloppend hart van de Antwerpse haven. Dit eind 19de-eeuwse gebouw blijft een baken aan de oevers van de Schelde.
Abdij van Maagdendale Oudenaarde - Cycling hub
De Cisterciënzerinnen namen al in de 13de eeuw hun intrek in deze abdij in Oudenaarde. Ze blijft ook vandaag een historisch landmark aan de Schelde.

Aankomende evenementen

Schellekesfeesten 2023
Vzw Het Schelleke en Rupelmonde vieren 75ste editie van de Schellekesfeesten op het Mercatoreiland. Op het programma: mix van volksvermaak, folklore, muziek.