85 vrijwilligers ruimen hout tijdens 26ste editie hakhoutdag

Kasteel van Poeke
Vrijwilligers

Zo’n 85 vrijwilligers daagden op voor de 26ste hakhoutdag op het kasteeldomein van Poeke op zaterdag 16 december 2023. Zoals gebruikelijk namen ook een zestal menners met paard en kar deel om het brandhout te vervoeren. 

Hakhoutbeheer is een activiteit die al eeuwenlang op het kasteeldomein gebeurt. Zo was er steeds voldoende brandhout voor het kasteel, bleef het bos onderhouden en gevuld met gezonde bomen. De traditie werd zo’n 15 jaar geleden heropgestart door de beheerscommissie en gemeente Aalter en verdergezet door Toerisme Vlaanderen.  

Voor afgelopen zaterdag verrichte collega Niek Van Durme de voorgaande weken het voorbereidende zaagwerk. De tientallen vrijwilligers droegen het brandhout de dag zelf het bos uit en kliefden de dikke stukken. Dit jaar werd onder meer een gevelde zieke beuk van 120 jaar oud opgeruimd, samen met het hout uit verschillende dreven. Enkele boerenkarren, getrokken door stevige paarden, droegen bij aan de authenticiteit van het hakhoutbeheer en zorgden voor een ongedwongen, aangename sfeer in de natuur.

Zoals altijd konden de vrijwilligers aan het einde van de dag een lading brandhout mee naar huis nemen.