Abdij van Maagdendale in Oudenaarde wordt de nieuwe Cycling in Flanders wielerhub

Abdij van Maagdendale
media:bynder:dfc134ed-7dd9-481d-9ada-1423b70cb60d

Jouw contactpersoon

De voormalige kerk van de Abdij van Maagdendale in Oudenaarde wordt de nieuwe Cycling in Flanders-wielerhub. Dat heeft Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir bekendgemaakt. “De nieuwe wielerhub wordt de opvolger van het huidige Centrum Ronde van Vlaanderen en zal fungeren als wielerhotspot in de Vlaamse Ardennen en bij uitbreiding in gans Vlaanderen waar wielerliefhebbers uit binnen- en buitenland hun hart kunnen komen ophalen”, zegt minister Demir.

De voormalige kerk van de Abdij van Maagdendale wordt de nieuwe state-of-the-art Cycling in Flanders wielerhub in Oudenaarde, het hart van de Vlaamse Ardennen. Het pand werd geselecteerd na een uitgebreide studie. “De iconische site van de Abdij van Maagdendale steekt met kop en schouders boven de andere bestudeerde locaties uit. Dit historische pand is een echte landmark, met zijn open karakter, internationale uitstraling en prachtige ligging aan het jaagpad langs de Schelde”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. “Het nieuwe Centrum zal als een katalysator dienen voor het wielertoerisme in de stad, de regio en gans Vlaanderen.”

De Cisterciënzerabdij Maagdendale werd vanaf 1234 opgetrokken in Pamele, op een steenworp van de Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk en het Zwartzusterklooster. De abdijkerk is het oudste gebouw van het complex.

De opvolger van het huidige Centrum Ronde van Vlaanderen moet fungeren als het kloppend hart van sportief fietsen in de Vlaamse Ardennen en Vlaanderen. Het wordt een publiek-private samenwerking waarbij ook lokale bewoners, ondernemers en de wielergemeenschap nauw worden betrokken. Het Centrum moet dé hub worden die elke bezoeker aandoet en waar hij zowel inhoudelijk als praktisch kan worden geholpen. Door een zeer nauwe samenwerking tussen de verschillende partners kunnen alle essentiële elementen voor een optimale wielerbeleving vorm worden gegeven. Elke binnen- en buitenlandse wielerfan zal er zijn hart kunnen ophalen.

media:bynder:e8d997ca-8ec0-4300-bb28-f492d4486b09
media:bynder:f415b95c-85b6-4784-89f8-72f2dceeb9b9

Oudenaarde logische keuze

Dat de Vlaamse Regering dit centrum in Oudenaarde wil realiseren, ligt voor de hand. Oudenaarde promoot zich al jaren als fiets- en wielerstad. Het is sinds 2012 de aankomstplaats van de Ronde van Vlaanderen en wordt omringd door de meest legendarische hellingen uit de Vlaamse wielerklassiekers.  Oudenaarde investeerde in het recente verleden al zwaar in bijkomende sport- en cultuuraccomodatie en infrastructuur. De oprichting van een nieuwe wielerhub met internationale uitstraling zal niet alleen de inwoners ten goede komen, maar zal ook een groot potentieel aan bijkomende binnen- en buitenlandse bezoekers inspireren voor een bezoek aan Oudenaarde.  

“De keuze van de minister om deze wielerhub te realiseren in Oudenaarde, het hart van de Vlaamse Ardennen, kan ons alleen maar gelukkig stemmen”, zegt burgemeester Marnic De Meulemeester. “De kapel van Abdij Maagdendale leent zich daar uitstekend voor. Het gebouw met open karakter, internationale uitstraling én bovendien op een boogscheut van de Markt gelegen zal een ware trekpleister zijn voor zowel binnen- als buitenlandse toeristen. Daarnaast moet dit ook voor onze inwoners een echte place to be worden.”  

De provincie Oost-Vlaanderen, partner van het huidige Centrum Ronde van Vlaanderen springt graag mee op de kar. “Toerisme Oost-Vlaanderen wil de sportieve en de recreatieve fietser aanspreken. Met de komst van deze nieuwe wielerhub zullen de Vlaamse Ardennen verder uitgroeien tot dé fietsregio voor de binnen- en buitenlandse wielertoerist”, zegt Leentje Grillaert, gedeputeerde van Toerisme van de provincie Oost-Vlaanderen. De provincie is ook bereid om samen met Oudenaarde na te denken over een nieuwe bestemming van het gebouw waar het huidige Centrum Ronde van Vlaanderen gevestigd is. Mogelijk biedt dit een aantal kansen voor de verdere uitbreiding van de dienstverlening van de stad.

Ook Flanders Classics, eigenaar van het merk Ronde van Vlaanderen, juicht de keuze voor een nieuwe wielerhub toe. Flanders Classics wil zelf een actievere rol gaan spelen in het verhaal. “We zijn heel erg tevreden deel uit te maken van een dergelijk traject dat de verbinding zal vormen tussen historisch erfgoed, de Ronde van Vlaanderen en de verdere uitbouw van het fietstoerisme. We mogen ook spreken van een logische verankering van dit project in Oudenaarde en kijken uit naar de volgende stappen”, zegt Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics.

Ruimte voor tal van activiteiten

In de nieuwe wielerhub zullen verschillende activiteiten georganiseerd worden. Zo is er ruimte voor horeca waar de fietser zijn innerlijke Flandrien kan versterken, een shop, fietsverhuur en mechanische bijstand, douches en een tentoonstellingsruimte voor wisselende expo’s. Maar in het gebouw komen ook een businesscenter met vergaderruimten, kantoorruimte, co-workingspace, ruimtes voor productpresentaties en events. Bedoeling is dat partners die actief zijn in de wielerwereld hier ook een etalage kunnen krijgen. De plek moet een katalysator zijn, een aantrekkingspool voor de binnen- en buitenlandse (wieler)toerist en het uithangbord voor alles wat met wielercultuur te maken heeft voor zowel Oudenaarde, de Vlaamse Ardennen als Vlaanderen in zijn geheel.

“Toerisme Vlaanderen zal samen met de lokale bewoners, ondernemers en de stad Oudenaarde de locatie uitbouwen tot een unieke trekpleister”, zegt Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen. “Toerisme Vlaanderen zal hiervoor de complementariteit opzoeken met andere partners en sites die de doelstellingen van deze wielerhub willen helpen versterken. Het concept zal in de verdere besprekingen met de huidige en toekomstige partners verder uitgewerkt worden en aangepast in functie van de fysieke mogelijkheden van het gebouw en omliggende gronden. De bestaande instellingen, zijnde de Academie Beeldende Kunst, het Archief en het Administratief centrum in de onmiddellijke omgeving van de Abdij vormen zeker geen bedreiging voor de verdere uitwerking van dit project. In de timing zal ook rekening gehouden worden met de schietstand die zich nu nog op het gelijkvloers bevindt, maar op termijn zal verhuizen.”

De nieuwe wielerhub gaat uit van het principe dat ondernemers, bezoekers en bewoners veel van elkaar kunnen leren. "Nergens wordt wielrennen sterker beleefd dan bij ons in Vlaanderen, het is als het ware een religie. We konden ons dan ook geen betere locatie wensen dan de site van de abdij van Maagdendale. Het is een plek met een ziel, een hotspot in het hart van de Vlaamse Ardennen die wielerfanaten uit binnen- en buitenland zal overtuigen om de koers te komen beleven op en naast de fiets", zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

media:bynder:dfc134ed-7dd9-481d-9ada-1423b70cb60d
media:bynder:bafd0ec4-b062-4ea1-80fc-537ad95ca081