Historische brieven en ‘podwalk’ bieden unieke inkijk in geschiedenis Kasteel van Leut

Kasteel van Leut
Brief van Charles
Het archiefonderzoek van het Kasteel van Leut heeft een 150-tal brieven van de hand van de familie Vilain XIIII naar boven gebracht. Ze bieden ons een bijzondere inkijk in het leven op en rond het kasteeldomein in de 19de eeuw. In het voorjaar van 2024 zal iedereen dat ook zelf kunnen beleven tijdens een ‘podwalk’, een unieke podcastwandeling op en rondom het domein.

Historische brieven

Het archiefonderzoek, gevoerd door Marco Mariotti en Kenneth Booten, leverde een lijvig rapport op met beelden en anekdotes uit de tijd van de familie Vilain XIIII. Vooral de vondst van een 150-tal historische brieven geven ons de gelegenheid om mee te gluren achter het gordijn van het leven in het kasteel tussen 1822 en 1892, de periode waarin voormalig burgemeester van Leut, Charles Vilain XIIII, zijn vrouw Pauline de Billehé en hun zeven dochters woonden in het kasteel. Zo leren we via Charles dat zijn dochter een muzikaal talent is: “Zoé is een slaaf van haar piano; ook al zijn haar pianoleraars duur, op zijn minst steelt het arme ding mijn geld niet. Garcia is door haar stem en haar muzikale intelligentie betoverd, maar wat een meester ook! Wat een lessen! Van Ravini ben ik niet zo tevreden.”

Ook de berceau of beukenhaag van 150 meter lang, die in 1830 in de tuin werd aangeplant maar vandaag helemaal is dichtgegroeid, komt aan bod in één van de brieven van dochter Zoé: “Volgende zondag geeft papa een groot feestmaal voor alle boeren in Leut vanwege zijn aanstelling als burgemeester. Dat zal leuk worden; alle tafels zullen in de overdekte loofgang geplaatst worden en dat zal, geloof ik, mooi zijn om te zien, en alleszins heel geanimeerd.”

De brieven geven ook het menselijke verhaal achter het kasteelleven weer, met de dagelijkse besognes, zoals de waterproblematiek door de Maas of verbouwingen die te lang aanslepen. “Het is opmerkelijk vast te stellen dat de uitdagingen waar men toen mee worstelde ook de thema’s zijn waar Toerisme Vlaanderen vandaag mee aan de slag moet in de herwaardering van deze bijzondere erfgoedplek. We kunnen er alleen maar uit leren,” zegt Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen.

Brief van dochter Zoé

Podwalk

Vanaf volgend voorjaar kan iedereen ook zelf op zoek gaan naar de geheimen die het kasteel en domein met zich meedragen: samen met VRT en het productiehuis De chinezen lanceert Toerisme Vlaanderen vijf ‘podwalks’ op vijf erfgoedlocaties van Toerisme Vlaanderen, waaronder het Kasteel van Leut. Arnout Hauben neemt je mee op sleeptouw en wekt de geschiedenis tot leven waar je bijstaat. De ‘podwalk’ in Leut zal een route volgen in de voetsporen van de familie Vilain XIIII, langsheen het kasteel, de vroegere berceau, het Landschapspark, de Maas, de Lourdesgrot, het klooster, de kerk en het kerkhof.

Toekomst

Voor de nieuwe toekomst van het kasteel van Leut is het nog even wachten tot volgend voorjaar. Dan maakt Toerisme Vlaanderen het masterplan voor het kasteel en het kasteeldomein bekend.

Charles Vilain XIIII - Bron ANRB