Hoevesite krijgt duurzame transformatie

Kasteel van Poeke
Hoevesite Poeke
De kans bestaat dat je de hoevesite van het Kasteel van Poeke eind 2024 nog nauwelijks herkent. Toerisme Vlaanderen heeft een vergunning aangevraagd om de omgeving van de nieuwe ontmoetingsruimte volledig heraan te leggen en een nieuwe windschuur te bouwen. Momenteel loopt het openbaar onderzoek over de plannen. Als alles vlot verloopt, kunnen de werken nog voor de zomer van 2024 starten.

De belangrijkste onderdelen van de nieuwe omgevingsaanleg zijn een nieuwe windschuur, een autoluw erf met groen hart, een vernieuwde oprit en dreef, een hoogstamboomgaard met picknickbanken en hoekjes voor ontmoeting, een bijenhal, stroken met bessenstruiken en een moestuin.

De nieuwe omgevingsaanleg is zo ontworpen dat je het historische landschap voluit kan beleven en dat de natuur erop vooruit gaat. Er wordt ook op een duurzame manier gewerkt door gerecylceerde materialen van op het domein een tweede leven te geven in de heraanleg: zo wordt de windschuur gebouwd met het hout van de eiken die begin 2022 werden gekapt in Dreef 10, de berg kasseien op de hoevesite krijgt een nieuw leven op de oprijlaan en er komt een wadi, die helpt tegen wateroverlast en droogte door het regenwater te bergen, zuiveren en te infiltreren in de ondergrond.

De plannen zijn opgesteld in samenspraak met de beheerscommissie waarin de gemeente Aalter, de Vlaamse agentschappen Natuur & Bos en Onroerend Erfgoed, Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei, Natuurpunt Aalter en lokale inwoners zetelen.

plan hoevesite