Kasteel van Poeke wil 'landgoedgevoel' nieuw leven inblazen

10/07/2023
Kasteel van Poeke
Kasteel van Poeke

Het Kasteel van Poeke krijgt een nieuwe toekomst met een knipoog naar zijn historische functie als ‘hof van plaisantie’. Bezoekers zullen het gevoel op een landgoed te wonen – is het als lid van een adellijke familie of als onderdeel van het dienstpersoneel-  kunnen ervaren zowel op het domein als via een interactief belevingsparcours in het kasteel.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele en Toerisme Vlaanderen hebben anderhalf jaar na de sleuteloverdracht de nieuwe toekomst van het kasteel van Poeke bekendgemaakt. In samenwerking met de lokale gemeenschap is beslist over een ‘upstairs-downstairs’ beleving doorheen het landgoed. Zo zullen bezoekers kunnen leren over de geschiedenis van het kasteel én ervaren hoe het leven vroeger was als lid van een rijke familie óf als lid van het dienstpersoneel...

In het kasteel zelf wordt de nadruk gelegd op het verfijnde, het culturele, het verstand met onder meer een gastronomisch restaurant, tentoonstellingsruimte en een seminariezaal.
De kelders en de zolders worden dan weer ingericht voor workshops en een belevingsparcours, net zoals die ruimtes vroeger gebruikt werden als werkplaats door de ‘domestieken’ die de familie dienden.

In het koetshuis, waar vroeger de knechten en paarden huisden, komt een gezellige brasserie voor de hele familie en een onthaal- en servicepunt voor wandelaars en fietsers. In de moestuin en boomgaard zullen exclusieve groenten- en fruitsoorten geteeld worden voor het restaurant in het kasteel.

Op het domein rondom komt veel ruimte voor natuurbeleving met onder meer een speelbos, picknickplekken en een hondenlosloopzone. De noord-westelijke kant van het domein blijft een rustige zone voor de natuurliefhebber.

Vandaag neemt het kasteel van Poeke een sociale rol op als ontmoetingsplek en als partner voor sociale organisaties. Zo helpen personen met een beperking, een drempel naar de arbeidsmarkt of een werkstraf mee in het groenbeheer. Die sociale rol blijft het landgoed behouden.
Nu de toekomstige richting bekend is, start een nieuwe fase in de herbestemming van het kasteeldomein. De komende maanden wil Toerisme Vlaanderen contacten leggen met geïnteresseerde partners voor de concrete uitwerking en invulling.

Wie graag het volledige persbericht doorneemt, kan terecht op de website van Toerisme Vlaanderen via https://toerismevlaanderen.be/nl/nieuws/toekomst-kasteel-van-poeke-beke…

Toerisme Vlaanderen wil het kasteel van Poeke laten uitgroeien tot een 'hof van plaisantie'.

Kasteel van Poeke