Kleuterschool in voormalig Vilain XIIII-klooster verhuist

Kasteel van Leut
DSC06288
Op 1 juli start de verhuis van kleuterschool Driestap in Leut. De kleuterschool sluit vanaf volgend schooljaar aan bij de basisschool even verderop. Toerisme Vlaanderen is sinds 2022 eigenaar van de gronden waarop het schooltje staat en onderzoekt nu samen met de gemeente Maasmechelen hoe de site in de toekomst een nieuwe invulling kan krijgen.

In de eerste helft van de 19de eeuw was de zone tussen het kasteel en de dorpskern, ten oosten van de dreef een vrijliggend gebied en eigendom van Charles Vilain XIIII, de toenmalige burgemeester van Leut. Niet ver van waar de bron van de Rachelsbeek ontspringt, beslist hij een klooster te bouwen. Van alle bouwprojecten in Leut tussen 1860 en 1880 is het klooster het absolute ‘privéproject’ van Vilain XIIII. In het klooster komt er een school waar de meisjes uit Leut en Meeswijk gratis les kunnen volgen.

Eind 2021 werd Toerisme Vlaanderen eigenaar van het Kasteel van Leut. In 2022 kocht Toerisme Vlaanderen bijkomend een aantal omliggende gronden aan, waaronder ook de site van het voormalig klooster, waar tot nu kleuterschool Driestap gevestigd is. Vandaag verhuist de kleuterschool, om vanaf volgend schooljaar aan te sluiten bij de basisschool Driestap.

Meer info, klik hier.