Speelplaats wordt parking met oog voor natuur, beleving en historiek

Kasteel van Poeke
Kasteel Poeke © Marc Boily

De speelplaats van het voormalige schooltje in de Poekedorpstraat zal in de toekomst dienen als aanvullende parking voor het kasteel van Poeke. Toerisme Vlaanderen kocht het gebouw, samen met de weide links van het schoolterrein. Voor de plaatselijke jeugdbeweging verandert er voorlopig niets. Zij kan het schoolgebouwtje de komende twee jaar verder blijven gebruiken.

Er is momenteel weinig parkeerplaats aan het Kasteel van Poeke. Als het domein over enkele jaren meer bezoekers aantrekt, zal de ruimte aan de school handig van pas komen. De komende twee jaar verandert er weinig, behalve dat er over enkele maanden auto’s op de speelplaats zullen kunnen parkeren. Het gebouw blijft beschikbaar voor de activiteiten van de jeugdbeweging.  

De weide achter de school ligt in parkgebied en kan dus niet dienen als parking. “Maar het terrein geeft ons wel de mogelijkheid om natuur en extra belevingselementen in het ontwerp van de parking te integreren”, zegt Peter De Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen.

Leut weetje: Op die plaats bevond zich in het midden van de 18de eeuw een moerbeiboomgaard. Baron Charles Florent de Preud’homme had destijds het plan opgevat om zijde te produceren op zijn landgoed. Hij liet honderden moerbeibomen planten om zijderupsen te kweken, maar het bleek geen succes. “De boomgaard verdween weer, maar het verhaal spreekt tot op vandaag nog tot de verbeelding. Wij gaan dit historische verhaal opnieuw vertellen en zo meteen de toekomstige parking een stuk aantrekkelijker maken”, aldus De Wilde.