Sint-Godelieveabdij opent deuren laatste keer tijdens Open Monumentendag

Sint-Godelieveabdij & Minderbroeders Kapucijnenklooster
media:bynder:5728b4ae-7bbc-47f7-a189-324e142cc0ba
Wie graag de Sint-Godelieveabdij nog eens bezichtigt in haar huidige staat, kan dat de laatste keer doen komend weekend tijdens Open Monumentendag. Daarna gaan de poorten onherroepelijk dicht voor minstens twee jaar om renovatiewerken uit te voeren. Wie wil, kan zich als vrijwilliger aanbieden om de abdij helpen te ontruimen.

Aan de groene toegangspoort en in de boomgaard maak je kennis met de nieuwe toekomst van de abdij. Een filmpje en infoborden vertellen je meer over het intense co-creatief en participatief traject en de plannen voor de religieuze erfgoedsite. In de tuin van de abdij kun je de verwezenlijkingen zien van het tuinteam. Deze enthousiaste groep vrijwilligers met groene vingers experimenteert al een jaar lang in de vroegere moestuin van de zusters.

In de abdijkerk krijg je een terugblik op ‘Weg van de Zusters’, de unieke belevingstocht tussen Gistel en Brugge die plaatsvond op 8 juli 2023. Honderden mensen stapten deze historische tocht af. Een kortfilm bundelt de mooiste momenten.

Sint-Godelieveabdij-132 © Thomas De Boever
Voorbereiding verhuis roerend erfgoed Sint-Godelieveabdij.

Eerder dit jaar in juli verscheen het boek ‘Echo's van 400 jaar Sint-Godelieveabdij in Brugge’ ter ere van de 400ste verjaardag van de abdij. Deze unieke bloemlezing viert de abdij, de vele voorwerpen en de verhalen die deze site rijk is. Tijdens Open Monumentendag kun je in de kerk een inkijkexemplaar raadplegen en het boek kopen.

Tijdens deze editie van Open Monumentendag blikken we terug op het verleden, maar nodigen we je ook uit om een steentje bij te dragen aan de toekomst van de abdij: wie graag actief bijdraagt aan de herbestemming van de Sint-Godelieveabdij, kan zich tijdens Open Monumentendag ook kandidaat stellen.

We zoeken helpende handen om de abdij binnenkort te ontruimen. We lichten je graag toe wat dit precies inhoudt en hoe je kan helpen: Meer informatie.

Praktisch

Zondag 10 september 2023
Doorlopend van 10u tot 18u
Boeveriestraat 47, 8000 Brugge