Workshops rond herwaardering Graventoren en getijdenmolen brengen eensgezindheid

Graventoren en getijdenmolen
Workshops rond herwaardering Graventoren en getijdenmolen brengen eensgezindheid
“Het moet een plek zijn die inspiratie biedt en ruimte om op adem te komen.”

Toerisme Vlaanderen sloeg op 8 maart 2023 de handen een eerste keer in elkaar met bewoners, ondernemers, molenaars, verenigingen en de gemeente Kruibeke om alle kennis en ideeën rond de Graventoren en getijdenmolen samen te brengen. Samen met Endeavour, expert in participatietrajecten, en architectenbureau RE-ST werd alles in goede banen geleid. Het bracht vier mogelijk toekomstscenario’s op die op 22 mei 2023 werden toegelicht.

De eerste samenkomst bracht een gezonde balans tussen bestaande verhalen, herinneringen en mogelijkheden voort, met één unanieme gedachte: “Het moet een plek zijn die inspirerend werkt en ruimte biedt om weer energie te krijgen.”

In een herstelde en maalvaardige getijdenmolen zien de participanten een unieke kans om de plek als leercentrum te gebruiken en om de plaatselijke kwaliteiten in de kijker te zetten. Enkele van de vele voorstellen zijn: een educatief centrum om te leren over de werking van de getijden en de molen en over de plaatselijke folklore en streekproducten, een warme bakker die ook andere lokale ambachten in de kijker zet of een logiesfunctie, zoals een B&B.
Over een ding is iedereen het eens: de nieuwe invulling moet het bestaande aanbod aanvullen en mag zeker geen concurrentie veroorzaken.

Voor de Graventoren zien de deelnemers een toekomst als tentoonstellingsruimte van het verleden: over hoe het er vroeger uitzag, over Mercator, over de Schelde en de geschiedenis van de Graven van Vlaanderen. Ook de optie tot exclusieve pop-up diner/concert/logieslocatie is een mogelijkheid.

In het oude brandweerarsenaal is ruimte mogelijk voor een toeristisch infokantoor en de publieke ruimte op het Mercator-eiland biedt mogelijkheden voor kleinschalige festivals of evenementen.

Tijdens de tweede workshop zijn hier vier mogelijk toekomstmogelijkheden uit gefilterd, namelijk:

  • Scenario 1: Volgens de visie ‘Met en tegen water. Leven en werken in een omgeving in verandering’ – De getijdenwatermolen, molenaarswoning en brandweerarsenaal als verenigingshuis/B&B/molenmuseum/fietsverhuur
  • Scenario 2: De getijdenwatermolen, molenaarswoning en brandweerarsenaal als infopunt/B&B/bakerij/ workshopruimtes/verbruikersruimte
  • Scenario 3: Ruimte voor horeca/ B&B/ molen/ verenigingshuis
  • Scenario 4: Ruimte voor een bakkerij/ vakantiehuis/ molen/ polyvalent gebruik

Meer info over deze scenario’s is te vinden via volgende link: Presentatie Workshop Mei 2023

Het definitieve scenario wordt eind dit jaar gekozen en uit de doeken gedaan tijdens een groots onthulmoment. Vervolgens wordt het bouwproject gelanceerd en in 2025 starten de infrastructurele werken. Alle ontwikkelingen zullen te volgen zijn via de tijdlijn op onze website.