Een nieuwe toekomst

Graventoren

De Graventoren en getijdenmolen hebben een eeuwenoude geschiedenis, maar ook een toekomst. De verhalen van deze plek mogen nooit verloren gaan. Daarom blaast Toerisme Vlaanderen de Graventoren en getijdenmolen nieuw leven in. Samen met bewoners, bezoekers, ondernemers, erfgoedeigenaars en andere betrokkenen geven we deze erfgoedparels een nieuwe bestemming.

Erfgoed zoekt toekomst

Toerisme Vlaanderen heeft vandaag de sleutels in handen van de getijdenmolen en de Graventoren in Rupelmonde. De getijdenmolen, de molenaarswoning en het voormalig infokantoor hebben we voor de komende 27 jaar in erfpacht van het Lokaal Bestuur Kruibeke. De familie Oste, eigenaar van de Graventoren, verleent ons een erfpacht van 40 jaar.
Toerisme Vlaanderen wil niet alleen de beide sites zelf klaar maken voor de toekomst, het is ook de bedoeling dat ze vanaf 2025 het verhaal zullen tot leven brengen van één van onze grootste Vlaamse meesters van de wetenschap: cartograaf Gérard De Cremer, beter bekend als Mercator. De herbestemmingswerken starten ten vroegste in 2025.

Onderzoek, overleg en experiment

Momenteel loopt een participatief toekomsttraject waarin bewoners en geïnteresseerden uit de gemeente Kruibeke en talrijke andere lokale partners uitgenodigd zijn om mee na te denken over de herbestemming van de getijdenmolen en de Graventoren. Dat gebeurt volgens onze strategische visie Reizen naar Morgen.
Dat wil zeggen: een florerende bezoekerseconomie creëren zonder aan de natuurlijke rijkdom en historische authenticiteit te raken. Toerisme Vlaanderen maakt daarom werk van een toekomst die de nadruk legt op duurzaamheid en met aandacht voor de plek en haar omgeving, de lokale gemeenschap én de toekomstige bezoeker.

Een traject in fases

Het herbestemmingstraject wordt opgedeeld in vier fases: onderzoek van de site, onderzoek naar het potentieel van de site, ontwerpend onderzoek en uiteindelijk de realisatie. De exacte invulling van dat traject is voor elke site anders.

Ontdek hier meer over fases van dit traject

Ben je ondernemer?

Ben je ondernemer en maak je graag deel uit van de toekomst van de Graventoren en getijdenmolen? Dat kan.

media:bynder:2d368218-be5b-41d1-a8e8-47621b59f5cf

Nieuws

VRT-PODWALKS-37
VRT en Toerisme Vlaanderen slaan de handen in elkaar voor een nieuwe app die een unieke en verhalende manier van wandelen in Vlaanderen introduceert.

Veelgestelde vragen

Ik wil een project/evenement organiseren. Kan dat?

Tot de renovatie van de Graventoren en getijdenmolen in 2025 zijn er mogelijkheden voor pop-upconcepten op deze site. Meer informatie bij projectleider Sam Versele - mercator@toerismevlaanderen.be

Andere vragen?

Heb je nog andere vragen over de Graventoren en getijdenmolen? Projectleider Sam Versele staat klaar om ze te beantwoorden.

 

Je contactpersoon