Toekomst Rubenskasteel bekend!

Rubenskasteel
media:bynder:1b363096-0785-49fe-b593-e6ddbf542fb5
De kogel is door de kerk - of liever, door het kasteel: het Rubenskasteel wordt een bruisende plek gewijd aan Rubens, met een brasserie, gastenverblijf en ruimte voor congressen en verenigingen. Dat hebben Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir, CEO van Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde en burgemeester van Zemst Veerle Geerinckx bekendgemaakt.

Na een uitgebreid participatietraject met buurtbewoners, lokale ondernemers en experten maakte Toerisme Vlaanderen in maart vorig jaar 2 mogelijke toekomstscenario’s bekend: het kasteel als een plek om te ontsnappen aan de drukte van elke dag, of toch eerder het kasteel als een levendige plek voor een breed publiek. 

Tijdens het herwaarderingsfestival Stories Unfold werden de voorbije 3 maanden de laatste ontbrekende puzzelstukken gelegd. Het finale scenario is bekendgemaakt tijdens het Rubensfeest, de afsluiter van het festival.

Het kasteeldomein wordt een vrij toegankelijk park om de landschappen van Rubens te ontdekken en te beleven. Die ontdekking zet zich ook verder op een interactieve manier in het multifunctionele Rubens belevingscentrum in het kasteel. 

In de andere vleugel van het kasteel komt een grote vergaderzaal, die kan dienen als meeting- en congresfaciliteit. De ruimte kan nog worden uitgebreid naar het belevingscentrum, wanneer het gesloten is voor bezoekers. Er is bovendien ook plaats voor concerten, diners, lezingen, en vergaderingen.

De boomgaard en de moestuin krijgen nieuw leven ingeblazen en zullen in hoofdzaak gericht zijn op gezinnen met kinderen, met installaties die het beleven van het landschap nog interessanter maken voor de jonge bezoekers.

In de boerderij komt een brasserie, met op het menu de oogst uit de eigen moestuin en een culinaire knipoog naar de tijd van Rubens.

In het historisch gastenverblijf aan de overkant van de boerderij zal de gastvrijheid uit de tijd van Rubens helemaal heropleven met 11 kamers.

Het pand tussen de boerderij en het gastenverblijf krijgt een toekomst als vergaderruimte voor lokale verenigingen en ondernemingen.

De eerste restauratiewerken starten in 2027. De grote opening is voorzien voor 2030.

Meer weten over het Rubenskasteel? Bekijk hieronder de film over de toekomst van dit prachtige domein.