Een nieuwe toekomst

abdij_van_maagdendale
De Abdij van Maagdendale in Oudenaarde draagt een geschiedenis van bijna 9 eeuwen met zich mee. Nu is ook haar toekomst bekend. In de kerk van dit complex verrijst de Cycling Hub, een bedevaartsoord voor wielerliefhebbers uit binnen- en buitenland.

Erfgoed zoekt toekomst

Toerisme Vlaanderen heeft de Abdij van Maagdendale in erfpacht vanaf het najaar van 2023. De kerk en buitenruimtes van deze historische site krijgen een nieuwe toekomst volgens de filosofie van Reizen naar Morgen. We vertrekken daarvoor vanuit de positieve kracht van toerisme, die bijdraagt aan een florerende, duurzame toekomst. Die biedt een meerwaarde aan de plek zelf, de bezoekers, de lokale gemeenschap en de economie. Om dat evenwicht te bewaren, hebben alle betrokkenen een stem in het herbestemmingstraject.

Onderzoek, overleg en experiment

Dit toekomsttraject is een meerjarenplan, opgebouwd rond participatie. De Cycling Hub wordt een thuishaven voor wielerliefhebbers uit binnen- en buitenland. Dat concept verfijnen we verder in samenspraak met verschillende adviesgroepen, uit zowel de publieke als private sector.

Een traject in fases

Het herbestemmingstraject wordt opgedeeld in verschillende fases. Eerst neemt Toerisme Vlaanderen deze site in erfpacht, daarna wordt een programmaleider aangesteld, het concept verfijnd en gaan we over tot bouw. De Cycling Hub plant in 2028 de deuren te openen.

Ontdek hier meer over fases van dit traject

Ben je ondernemer?

Ben je ondernemer en maak je graag deel uit van de toekomst van de Cycling Hub? Dat kan. Neem contact op via dries.verclyte@toerismevlaanderen.be.

media:bynder:b597d412-6f84-4807-b5f9-e20656b917ea

Veelgestelde vragen

Wanneer starten de werken?

De renovatiewerken starten ten vroegste in 2026.

Wanneer is de Cycling Hub klaar?

De opening is voorzien voor 2028.

Wat valt er te beleven in de Cycling Hub?

Dit zal komende jaren verder vormgegeven worden.

Wat gebeurt er met het huidige Centrum Ronde van Vlaanderen?

Zodra de Cycling Hub klaar is, vervangt die het huidige Centrum Ronde van Vlaanderen. Tot die tijd blijft het Centrum Ronde van Vlaanderen open.

Je contactpersoon

Andere vragen?

Heb je nog andere vragen over de Cycling Hub?
Projectleider Dries Verclyte staat klaar om ze te beantwoorden.