Een nieuwe toekomst

Kasteelpark Vilain XIIII_Copyright Visit Maasmechelen (8) © Visit Maasmechelen

Het Kasteel van Leut heeft een lange geschiedenis, maar ook een toekomst. De verhalen van deze plek mogen nooit verloren gaan. Daarom blaast Toerisme Vlaanderen het Kasteel van Leut nieuw leven in. Samen met bewoners, bezoekers, ondernemers, erfgoedeigenaars en andere betrokkenen geven we deze erfgoedparel een nieuwe bestemming.

Erfgoed zoekt toekomst

Toerisme Vlaanderen is sinds de zomer van 2021 eigenaar van het Kasteel van Leut. Dit schitterend domein krijgt een nieuwe toekomst volgens de filosofie van Reizen naar Morgen. We vertrekken daarvoor vanuit de positieve kracht van toerisme, die bijdraagt aan een florerende, duurzame toekomst. Die biedt een meerwaarde aan de plek zelf, de bezoekers, de lokale gemeenschap en de economie. Om dat evenwicht te bewaren, hebben alle betrokkenen een stem in het herbestemmingstraject.

Onderzoek, overleg en experiment

Dit toekomsttraject is een meerjarenplan, opgebouwd rond participatie. We nemen de tijd om de ziel van deze plek te doorgronden, de historische en maatschappelijke troeven te leren kennen, een helder beeld te krijgen van de nodige restauratiewerken én te luisteren naar de plannen, dromen en ideeën van alle betrokkenen.
Voor het Kasteel van Leut gebruiken we het verhaal van de familie Vilain XIIII als rode draad. Charles Vilain XIIII was niet alleen 50 jaar lang burgemeester van Leut, hij droeg ook de kosten voor de bouw van de school, het klooster en de kerk van Leut.
Binnenkort wordt ook duidelijk wat er gebeurt met de aanbouw van het kasteel, beter bekend als het ziekenhuis van Leut. Dat gebouw doet, in zijn huidige staat, afbreuk aan de site. We onderzoeken verder of dat volume best wordt verkleind, of helemaal afgebroken, met het oog op de toekomstige invulling.

Een traject in fases

Het herbestemmingstraject wordt opgedeeld in vier fases: onderzoek van de site, onderzoek naar het potentieel van de site, ontwerpend onderzoek en uiteindelijk de realisatie. De exacte invulling van dat traject is voor elke site anders.  

Ontdek hier meer over fases van dit traject

Ben je ondernemer?

Ben je ondernemer en maak je graag deel uit van de toekomst van dit kasteel? Dat kan.

DSC06361

Nieuws

VRT-PODWALKS-37
VRT en Toerisme Vlaanderen slaan de handen in elkaar voor een nieuwe app die een unieke en verhalende manier van wandelen in Vlaanderen introduceert.

Veelgestelde vragen

Kan ik een commercieel evenement organiseren op het kasteeldomein?

Commerciële activiteiten worden enkel in overweging genomen als ze bijdragen tot het herbestemmingsscenario van het kasteeldomein. Heb je een voorstel? Mail dan naar kasteelvanleut@toerismevlaanderen.be.

Je contactpersoon

Andere vragen?

Heb je nog andere vragen over het Kasteel van Leut? We staan klaar om ze te beantwoorden.