Fases en tijdslijn

Kasteelpark Vilain XIIII_Copyright Visit Maasmechelen (8) © Visit Maasmechelen

Tijdslijn

2021

Voltooid

Fase 1 - Onderzoek van de site

Nieuwe eigenaar

Toerisme Vlaanderen is sinds eind 2021 de nieuwe eigenaar van het Kasteel van Leut. Het kasteeldomein werd overgekocht van de sociale huisvestingsmaatschappij Maaslands huis. Een eerste stap in de toekomstplannen voor deze erfgoedparel met haar rijke geschiedenis.

2022

Voltooid

Fase 2 - Onderzoek van het potentieel van de site

Mogelijke toekomstscenario's

In de zomer van 2022 zwaaide het kasteel zijn poorten open voor het publiek. Bezoekers deelden hun plannen, dromen en ideeën voor de toekomstige bestemming van het domein. Maar liefst 1.800 bezoekers dachten mee.

In het najaar brainstormden bewoners en experts op basis van die publieksbevraging over mogelijke toekomstscenario’s. Dat leidde tot enkele concrete voorstellen: een grondige herwaardering van het landschapspark, een natuurlijk avonturenparcours in de slotgracht, de creatie van een hub voor Limburgse streekproducten, een eco-camping of andere nieuwe logiesvorm voor bezoekers. Ook werd duidelijk dat het verhaal van de familie Vilain XIIII als rode draad door dit domein moet lopen.

2023

Voltooid

Fase 3 - Ontwerpend onderzoek

Experimenteren in en rond het kasteel

In de zomer van 2023 slaat Toerisme Vlaanderen aan het experimenteren in en rond het Kasteel van Leut, op basis van de resultaten van de brainstorm. Bewoners en bezoekers kunnen dan opnieuw feedback geven op die experimenten.

Op basis daarvan krijgt het definitieve masterplan met de concrete invulling van het domein vorm.

 

2024

Voltooid

Fase 4 - Realisatie

Archiefonderzoek levert schat aan informatie op

Het archiefonderzoek van het Kasteel van Leut heeft een 150-tal brieven van de hand van de familie Vilain XIIII naar boven gebracht. Ze bieden ons een bijzondere inkijk in het leven op en rond het kasteeldomein in de 19de eeuw. In het voorjaar van 2024 zal iedereen dat ook zelf kunnen beleven tijdens een ‘podwalk’, een unieke podcastwandeling op en rondom het domein.

Brief van Charles
Voltooid

Fase 4 - Realisatie

Het masterplan is bekend

Het toekomstbeeld krijgt stilaan echt vorm, het masterplan is bekend! Bezoekers van het Kasteel van Leut zullen in de toekomst kunnen vertragen in het landschapspark, verblijven in het Gruytershuis en Koetshuis, zich verdiepen in de Maaslandse wijn en genieten of zelfs trouwen in het kasteel. Om het ondernemerschap van de familie Vilain XIIII in de verf te zetten, lanceert Toerisme Vlaanderen het merk Viertien.

Meer info over het masterplan en het merk 'Viertien'
 

Voltooid

Fase 4 - Realisatie

Toerisme Vlaanderen en VRT lanceren podwalks

VRT en Toerisme Vlaanderen slaan de handen in elkaar voor een nieuwe app die een unieke en verhalende manier van wandelen in Vlaanderen introduceert: VRT PodWalks. De app werd op 26 april gelanceerd. Arnout Hauben - televisiemaker en presentator - neemt de wandelaars mee voor podwalks rond vijf bijzondere erfgoedplekken verspreid in Vlaanderen. Zo kan je voortaan meewandelen dwars door de Lage Landen.

VRT-PODWALKS-72
Voltooid

Fase 4 - Realisatie

Wijnstraat zet ‘wijnhistorisch’ verleden Kasteel van Leut in de kijker

Vlaanderen en Nederland lanceren een ‘wijnstraat’ om duurzaam wijntoerisme te ontwikkelen en te verbinden over vier wijngebieden: Hageland, Haspengouw, de Belgisch-Nederlandse Maasvallei en Mergelland/Zuid-Limburg. Er komt een wijnroute, die je in verschillende etappes kan wandelen of fietsen. Het Kasteel van Leut is een van de zes stopplaatsen langsheen het traject.

Meer info

Het team achter het project van de wijnstraat
Bezig

Fase 4 - Realisatie

Realisatie masterplan

Alles wordt in werk gesteld om het masterplan uit te voeren. Meer details qua inhoud en timing volgen.

Je contactpersoon

Andere vragen?

Heb je nog andere vragen over het Kasteel van Leut? We staan klaar om ze te beantwoorden.