Een nieuwe toekomst

media:bynder:cd542f59-86ca-451f-a35c-25f25a745ee8
Het Kasteel van Poeke heeft een eeuwenoude geschiedenis, maar ook een toekomst. De verhalen van deze plek mogen nooit verloren gaan. Daarom blaast Toerisme Vlaanderen het Kasteel van Poeke nieuw leven in. Samen met bewoners, bezoekers, ondernemers, erfgoedeigenaars en andere betrokkenen geven we deze erfgoedparel een nieuwe bestemming.

Erfgoed zoekt toekomst

Toerisme Vlaanderen is sinds de zomer van 2021 eigenaar van het Kasteel van Poeke. Dat zal uitgroeien tot een van de sterkhouders van ons netwerk ‘kastelen en tuinen’, dat de komende jaren verder vorm krijgt. Dit schitterend domein krijgt een nieuwe toekomst volgens de filosofie van Reizen naar Morgen. We vertrekken daarvoor vanuit de positieve kracht van toerisme, die bijdraagt aan een florerende, duurzame toekomst. Die biedt een meerwaarde aan de plek zelf, de bezoekers, de lokale gemeenschap en de economie. Om dat evenwicht te bewaren, hebben alle betrokkenen een stem in het herbestemmingstraject.

Onderzoek, overleg en experiment

Dit toekomsttraject is een meerjarenplan, opgebouwd rond participatie. We nemen de tijd om de ziel van deze plek te doorgronden, de historische en maatschappelijke troeven te leren kennen, een helder beeld te krijgen van de nodige restauratiewerken én te luisteren naar de plannen, dromen en ideeën van alle betrokkenen.
Terwijl deze studie- en inspraakronde loopt, is er ruimte voor experiment met tijdelijke toeristische invullingen. Zo ondervinden we samen welke activiteiten goed en minder goed passen bij het Kasteel van Poeke. Denk of doe je graag mee? Contacteer ons op kasteelvanpoeke@toerismevlaanderen.be.

Een traject in fases

Het herbestemmingstraject wordt opgedeeld in vier fases: onderzoek van de site, onderzoek naar het potentieel van de site, ontwerpend onderzoek en uiteindelijk de realisatie. De exacte invulling van dat traject is voor elke site anders.

Ontdek hier meer over fases van dit traject

Ben je ondernemer?

Ben je ondernemer en maak je graag deel uit van de toekomst van dit kasteeldomein? Dat kan.

Kasteel van Poeke - inspiratiedagen - Marlies Vergote_37
Koetshuis-voorgevel
Het koetshuis van het Kasteel van Poeke komt de komende drie jaar vrij voor ondernemers en organisaties met een interessant plan.

Veelgestelde vragen

Is het kasteel te huren voor evenementen?

Dat kan, zowel voor tijdelijke als permanente activiteiten. Geïnteresseerde organisaties of ondernemers kunnen contact opnemen met Toerisme Vlaanderen. Mail een korte omschrijving van je plannen naar kasteelvanpoeke@toerismevlaanderen.be.

Mag ik met de auto op het terrein?

Het domein is in de eerste plaats een wandelpark. Motorvoertuigen zijn er niet toegelaten. Je kan je wagen parkeren aan het koetshuis, in de Poekedorpstraat of aan het dorpsplein aan de kant van de sportterreinen van Lotenhulle. Enkel wie komt laden en/of lossen mag na toestemming het domein op rijden. Die toelating kan je aanvragen via kasteelvanpoeke@toerismevlaanderen.be. Met de fiets mag je wel op het domein, maar dan enkel op het fietspad tussen de poort aan Lotenhulle en de fietsparking aan het koetshuis. 

Ik heb nog andere vragen. Waar kan ik daarmee terecht?

Met alle andere vragen kan je terecht op kasteelvanpoeke@toerismevlaanderen.be

Je contactpersoon

Andere vragen?

Heb je nog andere vragen over het Kasteel van Poeke? Projectleider Bruno Paternoster staat klaar om ze te beantwoorden.