Fases en tijdslijn

Inspiratiedagen kasteel van Poeke
Toerisme Vlaanderen blaast het Kasteel van Poeke nieuw leven in, samen met bewoners, bezoekers, ondernemers, erfgoedeigenaars en alle andere betrokkenen. Ontdek hier meer over het traject naar die nieuwe invulling.

Tijdlijn

2020

Voltooid

Fase 1 - Onderzoeksfase

Aankoop en voorbereiding

Op 7 juli 2020 koopt Toerisme Vlaanderen het Kasteel van Poeke over van de gemeente Aalter, voor een symbolische euro. Een eerste stap in de voorbereiding van het nieuwe traject voor deze erfgoedparel met haar rijke geschiedenis.

 

2021

Voltooid

Fase 1 - Onderzoeksfase

Overhandiging sleutel

Ongeveer een jaar na die beslissing wordt de sleutel van het kasteel overhandigd aan Toerisme Vlaanderen. Zowel het bouwhistorisch onderzoek als het participatietraject worden opgestart. In het najaar van 2021 zijn er ontmoetingsdagen op het kasteeldomein van Poeke. Zo’n 650 bezoekers en bewoners nemen een kijkje op het domein en konden hun toekomstdromen voor het kasteel delen.

2022

Voltooid

Fase 2 - Onderzoek naar het potentieel van de site

Participatief traject

In 2022 gingen we verder op onderzoek naar het potentieel van deze bijzondere site. In het voorjaar organiseerden we daarvoor een ideeënweek in het kasteel. Dat omvatte ook de Jongerendag én ‘Pitch een idee’, waar ondernemers hun ideeën voor de site konden komen pitchen. In het najaar volgden nog een familiedag in het kasteel, net als een workshop rond toekomstcreatie.

2023

Voltooid

Fase 3 - Ontwerpend onderzoek

3 toekomstscenario's

Met een nieuw jaar startte ook een nieuwe fase: het ontwerpend onderzoek. Op basis van alle verzamelde input en ideeën tekenden we 3 mogelijke scenario’s uit. Een eerste optie draait om verstilling en natuur- en landschapsbeleving. Kunst, ambacht en innovatie zijn een tweede mogelijk spoor. De derde optie draait rond kasteelleven en romantiek.

Bezig

Fase 4 - Realisatie

Renovatiewerken

We brengen de theorie in de praktijk. De eerste herstellingswerken zijn al opgestart: het dak en de gevels van het koetshuis werden gerestaureerd. Ook de moestuinmuur werd al onder handen genomen.

Bezig

Fase 4 - Realisatie

Bekendmaking toekomstvisie

Het is beslist! Het Kasteel van Poeke krijgt een nieuwe toekomst met een knipoog naar zijn historische functie als ‘hof van plaisantie’. Bezoekers zullen het gevoel op een landgoed te wonen kunnen ervaren, zowel op het domein als via een interactief belevingsparcours. Nu de toekomstige richting bekend is, start een nieuwe fase in de herbestemming van het kasteeldomein. De komende maanden wil Toerisme Vlaanderen contacten leggen met geïnteresseerde partners voor de concrete uitwerking en invulling.

 

Je contactpersoon

Vragen?

Heb je nog vragen over het Kasteel van Poeke? Projectleider Bruno Paternoster staat klaar om ze te beantwoorden.