Culinaire ondernemers welkom!

media:bynder:15e51b66-921b-47de-9047-be0f05bd9230
De Smaakhaven moet hét uitstalraam worden van culinair Vlaanderen. Jouw ideeën, evenement of andere plannen kunnen daar deel van uitmaken. Hieronder alvast wat praktische informatie over de bouwstenen.

Gekozen concept

Vlaanderen culinair op de kaart zetten, dat doen we niet alleen. Het zijn jullie, de Vlaamse culinaire ondernemers, die mee invulling geven aan de Smaakhaven. Uit onderzoek kwamen verschillende ‘bouwstenen’ naar voor. Op basis daarvan werd verder gewerkt aan de verhaallijn, ambities en functies.

Adres

Smaakhaven
Tavernierkaai 3
2000 Antwerpen
België
Bekijk routebeschrijving

Oppervlaktes en voorzieningen

De Loodswezensite bestaat uit twee gebouwen: het gebouw van het Loodswezen enerzijds en het naastgelegen gebouw van de boeienloods anderzijds.

Het Loodswezen is een 19de eeuws ecletisch gebouw langs de Scheldekaaien. Het Loodswezen vertegenwoordigt meer dan een eeuw havenactiviteiten en werd tot 2017 voor zijn oorspronkelijke functie gebruikt. Ten zuiden van het Loodswezen en tegenover het Margueriedok staat een prachtige boeienloods. In deze loods werden allerhande boeien gemonteerd, onderhouden en hersteld. De gebouwen zijn gelegen op de Antwerpse Scheldekaaien.

Netto oppervlakte van het Loodswezen

Netto oppervlakte van de boeienloods
5.034 m2326 m2

De troeven van de site

  • Landmark: Deze locatie is weerhouden omwille van zijn functie als landmark.
  • Symbool voor een tijdsgeest: De gevels en het oorspronkelijke interieur zijn nog origineel, waarbij gekozen is voor een architectuur die symbool staat voor een tijdsgeest. Net daar zit de kracht van de panden: een pand aan de haven, niet voor de haven.  We ontrafelen niet de functie van de haven maar wel de meerwaarde die de haven heeft voor onze culinaire identiteit.
  • Historisch erfgoed: Toerisme Vlaanderen wenst binnen dit historisch gebouw een state-of-the-art culinair centrum te ontwikkelen. Deze vernieuwende toekomstvisie heeft tegelijk respect voor de ziel van dit historisch erfgoed. 

SVG

Idee?

Heb je een vraag of een idee? Neem dan contact op met projectmanager Sofie Van Den Bossche.

Je contactpersoon

Je contactpersoon