Culinaire ondernemers welkom!

media:bynder:15e51b66-921b-47de-9047-be0f05bd9230
De Smaakhaven moet hét uitstalraam worden van culinair Vlaanderen. Jouw ideeën, evenement of andere plannen kunnen daar deel van uitmaken. Hieronder alvast wat praktische informatie over de bouwstenen.

Gekozen concept

Vlaanderen culinair op de kaart zetten, dat doen we niet alleen. Het zijn jullie, de Vlaamse culinaire ondernemers, die mee invulling geven aan de Smaakhaven. Uit onderzoek kwamen 8 verschillende ‘bouwstenen’ naar voor. In elk van deze functies kunnen jullie een rol spelen:

De Smaakmachine

De Smaakmachine wordt het kloppende culinaire hart van de Smaakhaven. In een centrale keuken van wereldklasse kunnen chefs en studenten samen creëren, leren en experimenteren. Dit is een multifunctionele keuken die zichtbaar is voor bezoekers en waar verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden:

o Vormingen en trainingen voor smaakmeesters
o Kooklessen voor smaaklovers
o Experimenten rond nieuwe voedingstechnieken
o Creatie van duurzame voedingsoplossingen

De Smaaktafel

Nadien schuiven we aan aan de Smaaktafel, dé gastentafel waar de chefs en studenten hun creaties voorschotelen aan een internationaal publiek.

o Smaakmeesters uit alle Vlaamse regio's presenteren tijdelijk hun smaken aan een nieuw publiek.
o Jonge beloftevolle smaakmeesters doen hier een eerste zelfstandige pop-upervaring op.
o Hotelschoolstudenten zetten hun eerste stappen voor een internationaal publiek.
o Digitale applicaties worden uitgetest.

De Smaakstudio

De Smaakstudio zorgt voor smaakvolle audiovisuele content. Zo reikt de invloed van de Smaakhaven tot ver buiten de landsgrenzen. Met een sterk digitaal verhaal zetten we onze Vlaamse smaakmeesters internationaal op de kaart.

Dit is een open studio voor contentmakers:

o Opnames van culinaire audiovisuele content
o Audiovisuele technische ondersteuning geven aan smaakmeesters
o Opnames van kookprogramma’s
o Mediatrainingen voor smaakmeesters

De Smaakbar

In de Smaakbar kunnen smaakmeesters en bezoekers de enorme diversiteit aan regionale dranken, bieren en wijnen proeven.

o Degustaties
o Professionele toelichting
o Netwerkmomenten
o Productlanceringen
o Experimenteren met dranken

De Smaakzaak

De Smaakzaak wordt het uitstalraam van culinair Vlaanderen, met duizenden unieke smaken en producten uit elke regio. Smaaklovers krijgen de nodige uitleg en achtergrond over de producten en kunnen ze meteen aankopen. De perfecte plek voor lokale ondernemers om hun producten aan de wereld te tonen en verkopen.

De Smaakdemo

In de Smaakdemo krijgen producenten en promotors de kans om hun product in de kijker te zetten en bezoekers te laten proeven. Ook een demonstratie is hier mogelijk, om zo de talrijke innovaties uit onze food- en agro-industrie in de kijker te zetten.

o Proefsessies
o Demonstratie van kooktechnieken
o Productdemonstraties
o Productlanceringen
o Lancering promotieacties
o Persconferenties

Smaakwerken

Dit is een multifunctionele inspirerende werkruimte waar Smaakmeesters en andere creatievelingen elkaar ontmoeten, samenwerken en nieuwe initiatieven opzetten. Dit is een open co-working ruimte in een creatieve setting.

o Werkplek voor culinaire start-ups en ondernemers
o Inspirationele spreeksessies
o Netwerksessies voor culinaire makers
o Vergaderingen
o Kantoren van de eigen werking van de Smaakhaven

De Smaakhal

Tot slot vind je buiten het hoofdgebouw de Smaakhal, een open ruimte voor kleine culinaire events.

Adres

Smaakhaven
Tavernierkaai 3
2000 Antwerpen
België
Bekijk routebeschrijving

Oppervlaktes en voorzieningen

De Loodswezensite bestaat uit twee gebouwen: het gebouw van het Loodswezen enerzijds en het naastgelegen gebouw van de boeienloods anderzijds.

Het Loodswezen is een 19de eeuws ecletisch gebouw langs de Scheldekaaien. Het Loodswezen vertegenwoordigt meer dan een eeuw havenactiviteiten en werd tot 2017 voor zijn oorspronkelijke functie gebruikt. Ten zuiden van het Loodswezen en tegenover het Margueriedok staat een prachtige boeienloods. In deze loods werden allerhande boeien gemonteerd, onderhouden en hersteld. De gebouwen zijn gelegen op de Antwerpse Scheldekaaien.

Netto oppervlakte van het Loodswezen

Netto oppervlakte van de boeienloods
5.034 m2326 m2

De troeven van de site

  • Landmark: Deze locatie is weerhouden omwille van zijn functie als landmark.
  • Symbool voor een tijdsgeest: De gevels en het oorspronkelijke interieur zijn nog origineel, waarbij gekozen is voor een architectuur die symbool staat voor een tijdsgeest. Net daar zit de kracht van de panden: een pand aan de haven, niet voor de haven.  We ontrafelen niet de functie van de haven maar wel de meerwaarde die de haven heeft voor onze culinaire identiteit.
  • Historisch erfgoed: Toerisme Vlaanderen wenst binnen dit historisch gebouw een state-of-the-art culinair centrum te ontwikkelen. Deze vernieuwende toekomstvisie heeft tegelijk respect voor de ziel van dit historisch erfgoed. 

SVG

Idee?

Heb je een vraag of een idee? Neem dan contact op met projectleider Sofie Van Den Bossche.

Vragen?

Heb je nog vragen over de Smaakhaven? Projectleider Sofie Van Den Bossche staat klaar om ze te beantwoorden.

Je contactpersoon