Een nieuwe toekomst

Loodswezen Antwerpen_Alfavision (107)
De Smaakhaven moet hét uitstalraam worden van culinair Vlaanderen. De Vlaamse Regering investeert 38 miljoen euro in de herbestemming van het Loodswezen en de boeienloods. De grote lijnen zijn uitgetekend en de komende jaren worden de plannen verder uitgewerkt.

Erfgoed krijgt toekomst

In april 2021 maakte Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir bekend dat de iconische site van het Loodswezen in Antwerpen een nieuwe bestemming zal krijgen als Vlaams culinair centrum. Zo wil Vlaanderen zich nog sterker profileren als regio van culinaire tradities en innovatie. Bovendien creëert het een vaste thuishaven voor de promotie en ondersteuning van haar eet- en drinkcultuur.

Toerisme Vlaanderen bezit verschillende erfgoedlocaties. Momenteel zijn we bezig aan een meerjarenprogramma om die locaties te herwaarderen en te ontsluiten, met respect voor de ziel van de plek. Het Smaakhavenproject sluit ook mooi aan bij Reizen naar Morgen, de filosofie van Toerisme Vlaanderen. Daarin speelt de florerende bestemming een hoofdrol. Dat is een plek waar iedereen beter wordt van toerisme: bezoekers, bewoners, ondernemers... Samen willen we ervoor zorgen dat de Smaakhaven zo’n florerende bestemming wordt.

Loodswezen Antwerpen_Alfavision (43)

De Smaakhaven: het kloppende hart van culinair Vlaanderen

Genieten van lekker eten en drinken is een essentieel onderdeel van onze Vlaamse cultuur. Dat willen we in de Smaakhaven zowel ondersteunen, versterken als delen.

Vlaanderen bevindt zich sinds mensenheugenis op een van de drukste kruispunten ter wereld. Dat bracht niet alleen keizers en koningen naar hier maar ook tal van culinaire invloeden. Ingrediënten werden aangevoerd vanuit de vier uithoeken van de globe. Eerst te land en te water, later ook via het spoor en de lucht. 

Het resultaat van die vruchtbare kruisbestuiving is een keuken die je nergens anders vindt. Neem nu bijvoorbeeld onze beroemde praline, die de hele aardbol bundelt in één verrukkelijk hapje. De cacao is afkomstig uit Afrika, de noten stammen uit Amerika en de specerijen uit Azië. 

Maar weet je wat de praline ook bevat? Typisch lokale bestanddelen zoals room en bietsuiker. Want dat is precies het kenmerk bij uitstek van de Vlaamse keuken: onze experts gingen creatief aan de slag met die wereldwijde instroom aan ingrediënten. Zij combineerden deze met kwaliteitsproducten van eigen bodem en gebruikten hun vakmanschap om culinaire grenzen te verleggen. En dat doen zij vandaag de dag nog steeds. 

The Chocolate Line 09 © www.milo-profi.be

De Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur in al haar facetten – lokaal en mondiaal, ambachtelijk en hoogtechnologisch, traditioneel en innovatief – krijgt nu een schitterende eigen etalage: de Smaakhaven. Dit opmerkelijke gebouw is gelegen aan een van de invalswegen waarlangs de wereld haar ingrediënten naar Vlaanderen bracht: de Schelde. 

Zoals de keuken het kloppende hart is van een huis, zo is de Smaakhaven het kloppende hart van culinair Vlaanderen. Hier kunnen de gemotiveerde professional, de geïnteresseerde toerist en de betrokken bewoner Vlaanderen culinair beleven en mee vormgeven. 

Beleven, omdat je jezelf kan onderdompelen in de eetcultuur van Vlaanderen. Wandelend langs de Smaak Boulevard geef je al je zintuigen de kost. Op de Markt maak je kennis met de kwaliteitsproducten van hier. Je verneemt in welke culinaire hotspots je nog meer kan proeven van de Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur. Mee vormgeven, omdat je jouw expertise - professioneel of uit liefhebberij - verder kan aanscherpen en delen. Zo kan je deelnemen aan workshops en evenementen, tentoonstellingen bijwonen, kennis uitwisselen en contacten leggen in de bar. 

"Het kloppende hart" is het fundamentele deel, iets dat energie en leven geeft aan een project, beweging, gemeenschap of concept, iets dat alles bij elkaar houdt. Dat is exact wat de Smaakhaven wil zijn voor culinair Vlaanderen.

Loodswezen Antwerpen_Alfavision (112)

Ben je ondernemer?

Ben je ondernemer en maak je graag deel uit van de toekomst van de Smaakhaven? Dat kan.

Veelgestelde vragen

Wie zal de Smaakhaven uitbaten?

Dat is nog niet bekend. Toerisme Vlaanderen zoekt op dit moment naar de geschikte exploitant.

Is de Smaakhaven af te huren voor projecten en evenementen?

Eens de Smaakhaven de deuren heeft geopend, zal het ook mogelijk zijn om tijdelijke projecten te organiseren. Daarover binnenkort meer informatie.

Ik heb nog andere vragen. Waar kan ik daarmee terecht?

Met alle andere vragen kan je terecht op smaakhaven@toerismevlaanderen.be

Je contactpersoon

Je contactpersoon