Erfgoed krijgt toekomst
In april 2021 maakte Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir bekend dat de iconische site van het Loodswezen in Antwerpen een nieuwe bestemming zal krijgen als Vlaams culinair centrum. Zo wil Vlaanderen zich nog sterker profileren als regio van culinaire tradities en innovatie. Bovendien creëert het een vaste thuishaven voor de promotie en ondersteuning van haar eet- en drinkcultuur.
Toerisme Vlaanderen bezit verschillende erfgoedlocaties. Momenteel zijn we bezig aan een meerjarenprogramma om die locaties te herwaarderen en te ontsluiten, met respect voor de ziel van de plek. Het Smaakhavenproject sluit ook mooi aan bij Reizen naar Morgen, de filosofie van Toerisme Vlaanderen. Daarin speelt de florerende bestemming een hoofdrol. Dat is een plek waar iedereen beter wordt van toerisme: bezoekers, bewoners, ondernemers... Samen willen we ervoor zorgen dat de Smaakhaven zo’n florerende bestemming wordt.
De 8 bouwstenen van de Smaakhaven
Genieten van lekker eten en drinken is een essentieel onderdeel van onze Vlaamse cultuur. Dat willen we in de Smaakhaven zowel ondersteunen, versterken als delen. Op basis van die 3 pijlers, uitgewerkt in 8 concepten of bouwstenen, zal de Smaakhaven de komende jaren steeds meer vorm krijgen. Zo zetten we culinair Vlaanderen op de kaart in binnen-en buitenland.
De Smaakmachine
De Smaaktafel
De Smaakstudio
De Smaakbar
De Smaakzaak
De Smaakdemo
Smaakwerken
De Smaakhal
Ben je ondernemer?
Ben je ondernemer en maak je graag deel uit van de toekomst van de Smaakhaven? Dat kan.
Nieuws
Veelgestelde vragen
Wie zal de Smaakhaven uitbaten?
Dat is nog niet bekend. Toerisme Vlaanderen zoekt op dit moment naar de geschikte exploitant.
Is de Smaakhaven af te huren voor projecten en evenementen?
Eens de Smaakhaven de deuren heeft geopend, zal het ook mogelijk zijn om tijdelijke projecten te organiseren. Daarover binnenkort meer informatie.
Ik heb nog andere vragen. Waar kan ik daarmee terecht?
Met alle andere vragen kan je terecht op smaakhaven@toerismevlaanderen.be