Een nieuwe toekomst

media:bynder:350feb0b-0914-4e7b-aa43-572cc4e2aa7e
De Smaakhaven moet hét uitstalraam worden van culinair Vlaanderen. De Vlaamse Regering investeert 38 miljoen euro in de herbestemming van het Loodswezen en de boeienloods. De grote lijnen zijn uitgetekend en de komende jaren worden de plannen verder uitgewerkt.

Erfgoed krijgt toekomst

In april 2021 maakte Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir bekend dat de iconische site van het Loodswezen in Antwerpen een nieuwe bestemming zal krijgen als Vlaams culinair centrum. Zo wil Vlaanderen zich nog sterker profileren als regio van culinaire tradities en innovatie. Bovendien creëert het een vaste thuishaven voor de promotie en ondersteuning van haar eet- en drinkcultuur.

Toerisme Vlaanderen bezit verschillende erfgoedlocaties. Momenteel zijn we bezig aan een meerjarenprogramma om die locaties te herwaarderen en te ontsluiten, met respect voor de ziel van de plek. Het Smaakhavenproject sluit ook mooi aan bij Reizen naar Morgen, de filosofie van Toerisme Vlaanderen. Daarin speelt de florerende bestemming een hoofdrol. Dat is een plek waar iedereen beter wordt van toerisme: bezoekers, bewoners, ondernemers... Samen willen we ervoor zorgen dat de Smaakhaven zo’n florerende bestemming wordt.

De 8 bouwstenen van de Smaakhaven

Genieten van lekker eten en drinken is een essentieel onderdeel van onze Vlaamse cultuur. Dat willen we in de Smaakhaven zowel ondersteunen, versterken als delen. Op basis van die 3 pijlers, uitgewerkt in 8 concepten of bouwstenen, zal de Smaakhaven de komende jaren steeds meer vorm krijgen. Zo zetten we culinair Vlaanderen op de kaart in binnen-en buitenland.

De Smaakmachine

De Smaakmachine wordt het kloppende culinaire hart van de Smaakhaven, een centrale keuken van wereldklasse waar chefs en studenten samen creëren, leren en experimenteren.

De Smaaktafel

Nadien schuiven we aan aan de Smaaktafel, dé gastentafel waar de chefs en studenten hun creaties voorschotelen aan een internationaal publiek.

De Smaakstudio

De Smaakstudio zorgt voor smaakvolle audiovisuele content. Zo reikt de invloed van de Smaakhaven tot ver buiten de landsgrenzen. Met een sterk digitaal verhaal zetten we onze Vlaamse smaakmeesters internationaal op de kaart.

De Smaakbar

In de Smaakbar kunnen smaakmeesters en bezoekers de enorme diversiteit aan regionale dranken, bieren en wijnen proeven.

De Smaakzaak

De Smaakzaak wordt het uitstalraam van culinair Vlaanderen, met duizenden unieke smaken en producten uit elke regio. Smaaklovers krijgen de nodige uitleg en achtergrond over de producten en kunnen ze meteen aankopen.

De Smaakdemo

Eerst liever proeven? Dat kan! In de Smaakdemo krijgen producenten en promotors de kans om hun product in de kijker te zetten en bezoekers te laten proeven. Ook een demonstratie is hier mogelijk, om zo de talrijke innovaties uit onze food- en agro-industrie in de kijker te zetten.

Smaakwerken

Met het Smaakwerken biedt de Smaakhaven een inspirerende multifunctionele werkruimte waar iedereen met een passie voor smaak en andere creatievelingen terechtkunnen. Dit wordt de perfecte omgeving voor frisse ideeën en samenwerkingen.

De Smaakhal

Tot slot vind je buiten het hoofdgebouw de Smaakhal, een polyvalente open ruimte voor kleine culinaire events.
media:bynder:9f356023-2e51-49fe-8dfb-d6b1708c000c

Ben je ondernemer?

Ben je ondernemer en maak je graag deel uit van de toekomst van de Smaakhaven? Dat kan.

Buurtinfomoment Smaakhaven
Een zeventigtal buurtbewoners van het Loodswezen heeft woensdag 29 november 2023 nader kennis gemaakt met de Smaakhaven.

Veelgestelde vragen

Wie zal de Smaakhaven uitbaten?

Dat is nog niet bekend. Toerisme Vlaanderen zoekt op dit moment naar de geschikte exploitant.

Is de Smaakhaven af te huren voor projecten en evenementen?

Eens de Smaakhaven de deuren heeft geopend, zal het ook mogelijk zijn om tijdelijke projecten te organiseren. Daarover binnenkort meer informatie.

Ik heb nog andere vragen. Waar kan ik daarmee terecht?

Met alle andere vragen kan je terecht op smaakhaven@toerismevlaanderen.be

Andere vragen?

Heb je nog andere vragen over de Smaakhaven? Projectleider Sofie Van Den Bossche staat klaar om ze te beantwoorden.

Je contactpersoon