De Smaakhaven: het kloppende hart van culinair Vlaanderen

Smaakhaven
media:bynder:350feb0b-0914-4e7b-aa43-572cc4e2aa7e
Genieten van lekker eten en drinken is een essentieel onderdeel van onze Vlaamse cultuur. Dat willen we in de Smaakhaven zowel ondersteunen, versterken als delen.

Van bouwstenen naar een sterk verhaal

Een participatief project leeft. Voortdurend zijn we bezig met het onderzoeken, aftoetsen en verbeteren van het concept, de doelstellingen, inhoud, enzovoort. Het voorbije jaar werd er hard gesleuteld aan het concept van de Smaakhaven. Een belangrijke evolutie is dat we afstappen van de acht bouwstenen. De functies zullen uiteraard nog steeds deel uitmaken van de Smaakhaven, maar we positioneren ze niet meer elk afzonderlijk. We werken immers veel meer toe naar een mooi samenhangend geheel. 

Om die eenheid kracht bij te zetten, schreven we een verhaal dat vertelt waarom het belangrijk is dat Vlaanderen een culinair uitstalraam heeft. 

Waarom de Smaakhaven?

Vlaanderen bevindt zich sinds mensenheugenis op een van de drukste kruispunten ter wereld. Dat bracht niet alleen keizers en koningen naar hier maar ook tal van culinaire invloeden. Ingrediënten werden aangevoerd vanuit de vier uithoeken van de globe. Eerst te land en te water, later ook via het spoor en de lucht.

Het resultaat van die vruchtbare kruisbestuiving is een keuken die je nergens anders vindt. Neem nu bijvoorbeeld onze beroemde praline, die de hele aardbol bundelt in één verrukkelijk hapje. De cacao is afkomstig uit Afrika, de noten stammen uit Amerika en de specerijen uit Azië.

Maar weet je wat de praline ook bevat? Typisch lokale bestanddelen zoals room en bietsuiker. Want dat is precies het kenmerk bij uitstek van de Vlaamse keuken: onze experts gingen creatief aan de slag met die wereldwijde instroom aan ingrediënten. Zij combineerden deze met kwaliteitsproducten van eigen bodem en gebruikten hun vakmanschap om culinaire grenzen te verleggen. En dat doen zij vandaag de dag nog steeds.

De Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur in al haar facetten – lokaal en mondiaal, ambachtelijk en hoogtechnologisch, traditioneel en innovatief – krijgt nu een schitterende eigen etalage: de Smaakhaven. Dit opmerkelijke gebouw is gelegen aan een van de invalswegen waarlangs de wereld haar ingrediënten naar Vlaanderen bracht: de Schelde.

Zoals de keuken het kloppende hart is van een huis, zo is de Smaakhaven het kloppende hart van culinair Vlaanderen. Hier kunnen de gemotiveerde professional, de geïnteresseerde toerist en de betrokken bewoner Vlaanderen culinair beleven en mee vormgeven.

Beleven, omdat je jezelf kan onderdompelen in de eetcultuur van Vlaanderen. Wandelend langs de Smaak Boulevard geef je al je zintuigen de kost. Op de Markt maak je kennis met de kwaliteitsproducten van hier. Je verneemt in welke culinaire hotspots je nog meer kan proeven van de Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur. Mee vormgeven, omdat je jouw expertise - professioneel of uit liefhebberij - verder kan aanscherpen en delen. Zo kan je deelnemen aan workshops en evenementen, tentoonstellingen bijwonen, kennis uitwisselen en contacten leggen in de bar.

"Het kloppende hart" is het fundamentele deel, iets dat energie en leven geeft aan een project, beweging, gemeenschap of concept, iets dat alles bij elkaar houdt. Dat is exact wat de Smaakhaven wil zijn voor culinair Vlaanderen.