Toekomst Graventoren en getijdenmolen onthuld

Graventoren en getijdenmolen
De getijdenmolen in Rupelmonde
Rupelmonde hief woensdagavond samen het glas op de nieuwe toekomst van de Graventoren en de getijdenmolen. In de molen zal de bijzondere geschiedenis van het erfgoedgebouw centraal staan en zal er ruimte zijn voor kleinschalige evenementen. De Graventoren zal zo toegankelijk mogelijk worden voor iedereen en het verhaal van de bekendste inwoner van Rupelmonde Mercator vertellen. De herbestemmingswerken starten ten vroegste in 2026.

Misschien pikte je al ergens op dat er iets broeit rond het Mercatoreiland? Misschien hoorde je dat Toerisme Vlaanderen aan de slag ging om de Graventoren en getijdenmolen te herwaarderen in het kader van Project Mercator 2025? Of misschien was je zelf een actieve deelnemer van het participatieproces en de workshops het afgelopen jaar? Na één jaar actief luisteren, onderzoeken, voorstellen delen en ontwerpen heeft Toerisme Vlaanderen op woensdag 7 februari een heldere toekomstvisie onthuld.

De toekomst zal staan in het teken van geboren en getogen Rupelmondenaar Mercator (1512 – 1594) en in kader van de rijke geschiedenis van de plek. De toekomstvisie biedt een inkijk in de gebeurtenissen van de 16de eeuw, die zowel turbulente momenten als tijden van welvaart en werkgelegenheid kende dankzij de getijdenmolen en het Gravenkasteel. Zo zullen thema’s zoals openheid, vrijheid van mening, verbinding en gastvrijheid een belangrijke rol spelen.

In de getijdenmolen komt een ‘molengerichte’ beleving (met informatie over de geschiedenis en waarde van de molen toen en nu) en ruimte voor kleinschalige evenementen. In de molenaarswoning komen unieke logies en op de site daarrond komt ruimte voor horeca.

Voor de Graventoren is de ambitie om de toren toegankelijk te maken voor iedereen en ruimte te hebben voor het ‘verhaal van de plek’, Mercator en lokale partners.

Meer weten? Lees er alles over in het persbericht of bekijk het filmpje hieronder: