Uniek erfgoed Sint-Godelieveabdij verhuist naar nieuwe locatie via menselijke ketting

Sint-Godelieveabdij & Minderbroeders Kapucijnenklooster
Verhuis Sint-Godelieveabdij
Toerisme Vlaanderen heeft op zaterdag 3 februari 2024 het waardevolle erfgoed van de Brugse Sint-Godelieveabdij verhuisd naar de Kapucijnenkerk, aan de overkant van de straat. Dat gebeurde niet met een klassieke verhuisfirma, maar wel met een menselijke ketting van ruim 200 vrijwilligers. Allemaal samen brachten ze de huisraad, kunstobjecten en meubels naar hun nieuwe en tijdelijke onderkomen. De verhuis kadert in de herbestemming en herwaardering van de abdij en is nodig omdat Toerisme Vlaanderen dit voorjaar start met de restauratiewerken aan de Sint-Godelieveabdij.

De afgelopen maanden waren vrijwilligers achter de schermen al druk in de weer om het waardevolle erfgoed van de Sint-Godelieveabdij in te pakken en klaar te maken voor transport. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kwam samen met de Brugse burgemeester Dirk De fauw en CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed de laatste voorwerpen inpakken en het startschot geven van de menselijke verhuisketting.

De verhuis van het roerend erfgoed is meteen ook een nieuwe mijlpaal in de herwaardering van de abdij. In de lente van 2023 werden 8 krachtige architecturale concepten gekozen om het religieuze erfgoed opnieuw vorm te geven. Dat gebeurde nadat ruim 16.000 bewoners, bezoekers en ondernemers hun toekomstvisies te kennen gaven na een bezoek aan de 400 jaar oude erfgoedparel. 

In april starten de eerste werken op de abdijsite. In een eerste fase worden de abdijmuren onder handen genomen en er komt ook een archeologisch onderzoek. In een tweede fase staat de restauratie van het historische slot en het realiseren van de 'hortus connectens’, het bezoekerspaviljoen dat gericht is op het verhaal van de zusters en de plek, op het programma.