Een nieuwe toekomst

Rubens Castle Elewijt 10
Het Rubenskasteel draagt een geschiedenis van ruim 1.000 jaar in zich, maar heeft ook een toekomst. De verhalen van deze plek mogen nooit verloren gaan. Daarom blaast Toerisme Vlaanderen het Rubenskasteel nieuw leven in. Samen met bewoners, bezoekers, ondernemers, erfgoedeigenaars en andere betrokkenen geven we deze erfgoedparel een nieuwe bestemming.

Erfgoed zoekt toekomst

Toerisme Vlaanderen is sinds 2019 eigenaar van het Rubenskasteel. Dit schitterend domein krijgt een nieuwe toekomst volgens de filosofie van Reizen naar Morgen. We vertrekken daarvoor vanuit de positieve kracht van toerisme, die bijdraagt aan een florerende, duurzame toekomst. Die biedt een meerwaarde aan de plek zelf, de bezoekers, de lokale gemeenschap en de economie. Om dat evenwicht te bewaren, hebben alle betrokkenen een stem in het herbestemmingstraject.

Onderzoek, overleg en experiment

Dit toekomsttraject is een meerjarenplan, opgebouwd rond participatie. We nemen de tijd om de ziel van deze plek te doorgronden, de historische en maatschappelijke troeven te leren kennen, een helder beeld te krijgen van de nodige restauratiewerken én te luisteren naar de plannen, dromen en ideeën van alle betrokkenen.
We ontdekken al doende de mogelijkheden van dit landgoed met tijdelijke toeristische invullingen. Zo ondervinden we samen welke activiteiten goed en minder goed passen bij het Rubenskasteel.

Een traject in fases

Het herbestemmingstraject wordt opgedeeld in vier fases: onderzoek van de site, onderzoek naar het potentieel van de site, ontwerpend onderzoek en uiteindelijk de realisatie. De exacte invulling van dat traject is voor elke site anders.

Ontdek hier meer over fases van dit traject

Ben je ondernemer?

Ben je ondernemer en maak je graag deel uit van de toekomst van het Rubenskasteel? Dat kan.

Rubens_Zemst_124 © Jan Crab
VRT-PODWALKS-37
VRT en Toerisme Vlaanderen slaan de handen in elkaar voor een nieuwe app die een unieke en verhalende manier van wandelen in Vlaanderen introduceert.
media:bynder:1b363096-0785-49fe-b593-e6ddbf542fb5
De kogel is door de kerk - of liever, door het kasteel: het Rubenskasteel wordt een bruisende plek gewijd aan Rubens, met een brasserie, gastenverblijf,...

Veelgestelde vragen

Kan ik een event organiseren?

Ja zeker, meer info is hier te vinden.

Kan ik als ondernemer participeren in de toekomst van de sites?

Van zodra de functies zijn opgesteld waarvoor we ondernemers zoeken, kunnen geïnteresseerden zich aanmelden.

Kan ik nog nieuwe voorstellen doen voor de nieuwe invulling van het Rubenskasteel?

Indien het voorstel in de lijn ligt van wat momenteel op tafel ligt, horen we het graag. Voorstellen mailen naar rubenskasteel@toerismevlaanderen.be

Je contactpersoon

Andere vragen?

Heb je nog andere vragen over het Rubenskasteel? Projectleider Kristof Lataire staat klaar om ze te beantwoorden.