Fases en tijdslijn

Rubens_Zemst_044 © Jan Crab

Tijdslijn

2019

Voltooid

Fase 1 - Onderzoek van de site

Nadenken over nieuwe bestemming

Toerisme Vlaanderen koopt het Rubenskasteel van de familie Maison. Het is een eerste stap naar de toekomst van deze erfgoedparel met haar rijke verleden. Eind 2019 wordt dat gevierd op een kasteelwarming met winterbarbecue. Omwonenden, lokale ondernemers en andere betrokkenen ontdekken er het Rubenskasteel en denken mee na over een nieuwe bestemming.

2020

Voltooid

Fase 2 - Onderzoek naar het potentieel van de site

Participatief project

Het participatief project wordt opgestart met een online bevraging bij buurtbewoners en omwonenden.
 

2021

Voltooid

Fase 2 - Onderzoek naar het potentieel van de site

Herbestemmingsonderzoeken

De herbestemmingsonderzoeken beginnen. Dat omvat onder meer een ruimtelijk-functionele analyse van de site en de omgeving, een onderzoek naar het potentieel van de site en het ontwerpend onderzoek.

2022

Voltooid

Fase 2 - Onderzoek naar het potentieel van de site

Twee mogelijke scenario's

De eerste resultaten van de onderzoekende fases worden voorgesteld aan het brede publiek en ondernemers. Er worden twee mogelijke scenario’s gepresenteerd. Een eerste mogelijkheid is om er een plek van te maken om te onthaasten. In dat scenario komt er op het domein een hotel, brasserie met moestuin, multifunctionele ruimtes en een Rubensbezoekerscentrum. In het tweede scenario wordt het een levendige plek voor een breed publiek. Dan vinden een gastronomisch restaurant, ruimtes voor kleinschalige feesten, vergaderruimtes, een microbrouwerij, B&B en opnieuw een Rubensbezoekerscentrum er mogelijk een plek.

2023

Voltooid

Fase 3 - Ontwerpend onderzoek

Stories Unfold

Eind juni is het finale herbestemmingsscenario goedgekeurd. Intussen begint ook een experiment op de site: van 1 augustus tot 31 oktober strijkt het herwaarderingsfestival  Stories Unfold neer in en rond het Rubenskasteel. Drie maanden lang wordt het domein ondergedompeld in een sfeer van inspiratie, verwondering, verbeelding en verbinding.

Het festival zal uiteindelijk afsluiten met feestelijke Rubensfeesten en afklokken op bijna 30.000 bezoekers.

Voltooid

Fase 3 - Ontwerpend onderzoek

Finale scenario

De knoop is doorgehakt. Het Rubenskasteel wordt een bruisende plek met een belevingspark en -centrum gewijd aan Rubens, meeting- en congresfaciliteiten, een brasserie, een gastenverblijf en vergaderruimtes voor lokale verenigingen en ondernemingen. Meer informatie via deze link.

2027

Aankomend

Fase 4 - Realisatie

Restauratiewerken van start

De restauratiewerken starten in 2027. Eerst krijgen de neerhofgebouwen een opknapbeurt. Daarna nemen we het kasteel onder handen. De grote opening is voorzien voor 2030.

 

Je contactpersoon

Vragen?

Heb je nog vragen over het Rubenskasteel? Projectleider Kristof Lataire staat klaar om ze te beantwoorden.