Fases en tijdlijn

Smaakhaven
Toerisme Vlaanderen bereidt de ontwikkeling van de Smaakhaven nauwgezet voor.

De fases

2021

Voltooid

Fase 1 - Ontwikkeling concept

Aankondiging herbestemming en marktonderzoek

Op 23 april 2021 kondigt Zuhal Demir, minister van toerisme, de herbestemming aan van het Loodswezen en de boeienloods tot culinair centrum. In het najaar start Toerisme Vlaanderen een marktonderzoek naar internationale culinaire centra.

2022

Voltooid

Fase 1 - Ontwikkeling concept

Goedkeuring concept door culinaire sector

Het concept van Smaakhaven wordt voorgelegd aan verschillende culinaire stakeholders. Maar liefst 81% is tevreden met dit concept om Vlaanderen culinair op de kaart te zetten.

2023

Bezig

Fase 1 - Ontwikkeling concept

Bouwhistorisch en technisch onderzoek

In 2023 wordt de ziel van de plek verder ontrafeld via een nieuw bouwhistorisch en technisch onderzoek.

 

2023

Bezig

Fase 2 - Uitdieping concept

Participatief traject

2023 - 2024

Tijdens een participatief traject concretiseert Toerisme Vlaanderen de invulling van de 8 bouwstenen samen met ondernemers en bewoners. Het programma van eisen wordt ook samengesteld.

2024

Aankomend

FASE 3 - Realisatie

Ontwerp en renovatie

2024-2030

De aanbesteding van het ontwerpteam en de aannemers staat op de planning voor 2024. Nadien zullen de werfvoorbereidingen van start gaan, gevolgd door de renovatiewerken.

2030

Aankomend

FASE 4 - herbestemming afgerond

Opening

De opening van de Smaakhaven is voorzien rond 2030.

Vragen?

Heb je vragen over de Smaakhaven? Projectleider Sofie Van Den Bossche staat klaar om ze te beantwoorden.

Je contactpersoon