De fases
2021
Fase 1 - Ontwikkeling concept
Aankondiging herbestemming en marktonderzoek
Op 23 april 2021 kondigt Zuhal Demir, minister van toerisme, de herbestemming aan van het Loodswezen en de boeienloods tot culinair centrum. In het najaar start Toerisme Vlaanderen een marktonderzoek naar internationale culinaire centra.
2022
Fase 1 - Ontwikkeling concept
Goedkeuring concept door culinaire sector
Het concept van Smaakhaven wordt voorgelegd aan verschillende culinaire stakeholders. Maar liefst 81% is tevreden met dit concept om Vlaanderen culinair op de kaart te zetten.
2023
Fase 1 - Ontwikkeling concept
Bouwhistorisch en technisch onderzoek
In 2023 wordt de ziel van de plek verder ontrafeld via een nieuw bouwhistorisch en technisch onderzoek.
2023
Fase 2 - Uitdieping concept
Participatief traject
2023 - 2024
Tijdens een participatief traject concretiseert Toerisme Vlaanderen de invulling van de 8 bouwstenen samen met ondernemers en bewoners. Het programma van eisen wordt ook samengesteld.
2024
FASE 3 - Realisatie
Ontwerp en renovatie
2024-2030
De aanbesteding van het ontwerpteam en de aannemers staat op de planning voor 2024. Nadien zullen de werfvoorbereidingen van start gaan, gevolgd door de renovatiewerken.
2030
FASE 4 - herbestemming afgerond
Opening
De opening van de Smaakhaven is voorzien rond 2030.