Geschiedenis van de Sint-Godelieveabdij

Het jaar 1586 is een scharniermoment voor de zusters Benedictinessen in Vlaanderen. Bosgeuzen plunderen de abdij van Sint-Godelieve in Gistel. De zusters ontvluchten de plek waar ze al even wonen en belanden zo’n 20 kilometer verder in Brugge.

Op aanraden van de abt van Sint-Andries kopen ze er in 1623 ‘het Fontainken’, een huis met erf in de Boeveriestraat. Eerst nemen drie zusters er hun intrek, maar al snel volgt een uitbreiding. Er wordt een nieuw, sober klooster gebouwd. Daarna volgen ook de intussen beschermde kapel (1626), het ingangsgebouw (1633) en de zuidvleugel (1634). In die nieuwe Sint-Godelieveabdij worden de Brugse Benedictessen gehergroepeerd in de Boeveriestraat.  

Dat zou eeuwenlang hun thuis blijven. Die plek was van hen, en van hen alleen. 400 jaar lang bleven de deuren van deze abdij gesloten voor buitenstaanders. Pas in de zomer van 2021 werd de Sint-Godelieveabdij even opengesteld. Bezoekers konden er voor het eerst het klooster en de kapel bewonderen, met zijn barokaltaar, preekstoel en koorgedeelte in houtsnijwerk. Een voorsmaakje van de nabije toekomst, waarin dit complex een nieuwe, openbare toekomst krijgt.

media:bynder:4d30b123-1120-470e-9eb9-ee2cfde1dc9d

Geschiedenis van het Minderbroeders Kapucijnenklooster

De Minderbroeders Kapucijnen maken al eeuwenlang deel uit van het Brugse leven. De orde van kapucijnen werd in 1528 gesticht, in 1592 was de eerste orde in Brugge een feit.

Die vestigde zich op door de eeuwen heen op twee locaties in de Sint-Clarastraat en in een klooster op de Vrijdagmarkt. Omstreeks 1871 brak een nieuw hoofdstuk aan voor de Brugse kapucijnen. Kanunnik Petrus Maes schonk hen een perceel grond in de Boeveriestraat, tegenover de Sint-Godelieveabdij. Daar bouwden ze een nieuw klooster en een kerk. Die werd aangekleed met een aantal schilder- en beeldhouwwerken.

Het klooster werd later, vooral in de eerste helft van de twintigste eeuw, een actief centrum voor allerlei initiatieven en liefdadigheid. Het totale complex werd in 2004 beschermd als monument. In november 2020 verlieten de drie laatste kapucijnen het Brugse klooster.

 

Minderbroeders Kapucijnenklooster

Een duik in de geschiedenis

Wil je meer weten over deze boeiende sites? Er zijn nog zoveel verhalen te beleven. Ontdek ze in de documentaire die verleden, heden en toekomst van deze plekken uit de doeken doet.

Of duik in de vierdelige minipodcast over 400 jaar abdijleven, misschien zelfs terwijl je door de boomgaard van de Sint-Godelieveabdij kuiert?

De toestand van de zieken verergert met het uur. We bidden onafgebroken tot de pestheiligen.

Ziekenzuster Rosalia vertelt hoe de zwarte dood in 1582 de helft van de kloostergemeenschap treft.

Audio file

Vandaag, een klein jaar na onze verjaging, wordt onze abdij openbaar verkocht.

Abdis Maria-Angelina Laridon getuigt over de impact van de Franse Revolutie op de Sint-Godelieveabdij.

Audio file

Een Duitse soldaat deelt mee dat alle zusters overmorgen het klooster moeten verlaten.

Keukenzuster Agatha herinnert zich de vlucht uit de abdij tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Audio file

Zes mannen stormen de kerk binnen. Ze plaatsen grote ladders tegen de muren en kruipen naar de heiligenbeelden in de nissen en boven het altaar.

Zuster-organiste Maria neemt je mee naar de woelige periode van de Tachtigjarige Oorlog en de bestorming van de abdij in 1578 door de Bosgeuzen.

Audio file

Veelgestelde vragen

Wat is de toekomstige invulling van de Sint-Godelieveabdij?

De toekomstige invulling van de Sint-Godelieveabdij bestaat uit 8 sterke concepten waarin de voormalige functies van de abdij weerspiegeld worden en een hedendaagse invulling krijgen.

Wat is de toekomstige invulling van het Minderbroeders Kapucijnenklooster?

Het Minderbroeders Kapucijnenklooster wordt een betekenisvolle gemeenschapsplek met evenementenruimte, internaat en jeugdlogies, en open tuin.

Andere vragen?

Heb je nog andere vragen over de Sint-Godelieveabdij en/of het Minderbroeders Kapucijnenklooster?
Projectleider Kristof Lataire staat klaar om ze te beantwoorden.

 

Je contactpersoon

Kristof Lataire
Kristof Lataire
Projectleider Sint-Godelieveabdij - Minderbroeders Kapucijnenklooster