Goesting Frituur Tartaar © kris vlegels

    Een frituur, dat is pas cultuur

    Al bijna tweehonderd jaar is de frituur een vaste waarde in het Vlaamse straatbeeld. Dat is geen toeval. Uit onderzoek blijkt dat zestig procent van de Belgen minstens één keer per week frieten eet en ook toeristen krijgen niet genoeg van dit goudgele staafje culinaire erfgoed. Maar wat maakt onze frieten zo speciaal? Zijn het de aardappelen, de wijze waarop ze bereid of geserveerd worden? En waarom vind je zoveel frituren in Vlaanderen?

    Als er in ons land één iemand is die alles van frieten kent, dan is het wel Bernard Lefèvre. Als voorzitter van het Nationaal Verbond van Frituristen zet hij zich elke dag in voor dit stukje culinaire erfgoed. Dat vindt zijn oorsprong in de 16de eeuw. Bernard Lefèvre: “Vierhonderd jaar geleden meerde een schip met aardappelen uit Zuid-Amerika aan in de Antwerpse haven. We kunnen het ons vandaag moeilijk voorstellen, maar de lokale bewoners hadden dit gewas nog nooit eerder gezien.”

    Aanvankelijk wisten de Vlamingen niet goed wat ze met die aardappel aan moesten, maar dat zou veranderen in de 17de eeuw. Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh: “Rond 1670 duikt de aardappel in de buurt van Diksmuide op als volwaardig landbouwgewas en de rest van Vlaanderen volgt. De voordelen worden snel duidelijk en het succes kent geen grenzen meer. De aardappel stelt weinig eisen aan de bodem en de weersomstandigheden. Ook is de opbrengst per hectare groter dan graan en de voedingswaarde kan tot het dubbele oplopen.” 

    Niet verwonderlijk dat aardappelen eerst basisvoedsel voor het volk worden en daarna ingang vinden bij de elite. Die eet ze als verfijnde bijgerechtjes die overvloedig met boter op smaak zijn gebracht. Ook gefrituurde aardappelbeignets zijn populair. Toen al werden ze geserveerd bij een biefstuk. Omdat de schijfjes de neiging hebben om aan elkaar te kleven, worden ze na verloop van tijd in langwerpige staafjes gesneden, de voorlopers van de frieten zoals we ze nu kennen. 

     

    Het is een eeuwige discussie: komen frieten oorspronkelijk uit Frankrijk of uit België? Verschillende historici hebben zich al over de kwestie gebogen. Het antwoord: we weten het niet.

    Zijn het nu French Fries of Belgian Fries?

    Het is een eeuwige discussie: komen frieten oorspronkelijk uit Frankrijk of uit België? Verschillende historici hebben zich al over de kwestie gebogen. Het antwoord: we weten het niet.

    Er zijn verhalen die terugleiden naar de regio van Namen in België, toen de men tijdens de koude winter van 1680 aardappelpartjes zou gefrituurd hebben. Een andere versie vertelt over Amerikaanse soldaten die tijdens WO I in deze regio kennismaakten met ‘French Fries’ omdat de lokale bewoners rond hen Frans spraken. In Frankrijk gaat het verhaal dat frieten in de 18de eeuw evolueerden uit de ‘Pomme Pont-Neuf’, aardappelen die gefrituurd werden in kraampjes onder de gelijknamige brug in Parijs. 

    Wat wel zeker is: de Vlaamse friet- en frietkotcultuur zijn van ons. Yves Segers, professor Rurale en Voedingsgeschiedenis aan de KU Leuven en coördinator van het Centrum Agrarische Geschiedenis: “Vanaf de jaren 1840-1850 begonnen wij in onze contreien frieten twee keer te bakken. Een eerste keer om die smeuïge binnenkant te garen, de tweede keer voor die krokante buitenkant. Dat was destijds een echte innovatie.” Volgens velen is dit hét geheim van die overheerlijke frieten waar wij in de hele wereld voor bekendstaan.

    In Vlaanderen zijn frieten niet zomaar een bijgerecht, maar een volwaardige snack of maaltijd. Daarom wordt er zoveel aandacht besteed aan de smaak, de textuur en de manier waarop ze geserveerd worden – in een puntzak of bakje, beiden hebben hun fans. Een pakje friet lijkt simpel, maar enkel als de frieten bereid worden volgens de regels van de kunst, krijg je dat onweerstaanbare resultaat.  
     

    De frituur: authentiek Vlaams streetfood

    In de 19de eeuw duiken de eerste frietkramen op, veelal op kermissen. De frieten worden eenvoudig geserveerd in een puntzak van krantenpapier. Die eerste frietkramen waren streetfood of ‘fingerfood’ avant la lettre. Ze evolueerden over de jaren heen, met een ruim assortiment aan snacks en sausjes. Maar de frieten bleven hun authentieke zelf, net als de iconische puntzak. Niet alleen houdt de puntzak beter de warmte vast, hij draagt ook bij aan de beleving. 

    Bernard Lefèbre: “Die puntzak, dat is even simpel als geniaal. Eigenlijk gewoon een vierkantig blad dat je draait tot je die bekende vorm bekomt. En het einde van die puntzak zie je niet, het is letterlijk oneindig lekker. Hij gaat al meer dan honderd jaar mee en zal nog lang blijven meegaan.” 

    Een pak friet van de frituur is vaak iets wat toeristen absoluut willen eten als ze ons land bezoeken én het eerste waar Vlamingen zelf naar verlangen als ze terugkeren uit vakantie. Want in het buitenland missen ze de ‘echte’ frieten. 

    Brussels-Woman-eating-fries-2 © Milo-profi

    De friturist als artiest

    Wist je trouwens dat er ongeveer drieduizend ‘frietkoten’ zijn in Vlaanderen? Dat is veel voor een gebied dat maar een zakdoek groot is. In bijna elke stadswijk of dorp vinden we wel een frietkot en Vlamingen hebben allemaal hun favoriet waarvoor ze graag een blokje om rijden. ‘Een kleintje met mayonaise’, ‘een grote met stoofvleessaus’ of ‘een familiepak met satékruiden’ zijn standaardzinnen die iedereen wel eens uitgesproken of gehoord heeft.

    Frietkoten bestaan in allerlei vormen en op allerlei locaties, van kleine etablissementen tot de ‘barakken’ op de hoek van de straat tot de kramen op kermissen, sportevenementen en festivals. Ze worden doorgaans familiaal uitgebaat, hebben elk hun eigen karakter en aanbod met ‘speciallekes’. Daarmee onderscheiden ze zich van fastfoodketens die er wereldwijd identiek uitzien. Frietkoten zijn ontmoetingsplaatsen waar rang of stand er niet toe doen. Mensen vinden elkaar er in een ongedwongen sfeer en met de gedeelde ‘goesting’ voor een pakje friet. 

    Of zoals culinair journalist Jan Van Hemelendonck het verwoordde: “Friet maakt deel uit van ons cultureel patrimonium en versterkt het sociale weefsel. Het maakt geen onderscheid des persoons. Iedereen lust friet, de magistraat net zo goed als de dokwerker, opa zowel als zijn kleindochter. Friet heeft de smaak van geluk.” 

    Goesting Frituur Tartaar © kris vlegels

    “Friet maakt deel uit van ons cultureel patrimonium en versterkt het sociale weefsel. Het maakt geen onderscheid des persoons. Iedereen lust friet, de magistraat net zo goed als de dokwerker, opa zowel als zijn kleindochter. Friet heeft de smaak van geluk.”

    Lekker thuis frituren

    Aan het einde van de 19de eeuw daalt de prijs van vetstoffen en wordt er in Vlaanderen ook thuis gefrituurd. Aanvankelijk in een ketel met vet die op een Leuvense stoof wordt verhit, later in een elektrische frietketel zoals we die vandaag kennen. Terwijl er voor sommigen niets gaat boven frieten gebakken in ossewit, kiezen velen vandaag voor plantaardige olie. Ook de oven en de airfryer vinden meer en meer ingang. Zo gaat de friet mee met zijn tijd. 

    Een goudgeel cultuurfenomeen

    Hoe ze ook bereid worden – thuis, op restaurant of in de frituur – frieten vallen bij iedereen in de smaak en nemen een vaste plaats in op het menu van de Vlamingen. Steak, burgers, kip en appelmoes, vol-au-vent, stoofvlees, zeetong, mosselen, … en frieten lijken wel voor elkaar gemaakt. En laten we ook de mayonaise niet vergeten! Ook daar hangt een verhaal aan vast. 

    Tot honderd jaar geleden aten mensen vooral mosterd en pickles bij de frieten. Toen plantaardige olie goedkoper werd en mayonaise opkwam, bleek deze romige saus de perfecte topping te zijn voor de knapperige frietjes. Frituren bieden vandaag een hele waaier aan sausjes aan – van andalouse tot ketchup en tartaar tot mammoet – maar mayonaise blijft veruit de populairste keuze. Professor Segers: “Het dubbel bakken, de puntzak en de mayonaise … dat is een voorbeeld van hoe we hier in Vlaanderen een klassieker heruitvinden.” 

    Bouw mee aan de Smaakhaven

    Je wil leren hoe je de perfecte frieten bakt? Experimenteren met hoe je ons gele goud combineert met ambachtelijke bieren? Of je hebt de perfecte aardappelen geteeld voor de allerbeste frietjes? De Smaakhaven wordt de plek waar kennis over onze Vlaamse tradities gedeeld wordt, waar je kan brainstormen, en waar de tradities van morgen geboren worden. Hoe we dat precies zullen aanpakken kan jij mee bepalen. 

    Voorstelling belevingscentrum de Smaakhaven (c) Benjamin Brolet - David Plas Agency